haen het zooitje bij de bond

Rare mensen die handbaltrainers. Ligt niet aan hen: ligt aan de handbalbond, zij maken er een zooitje van.

Althans deze indruk mogen buitenstaanders krijgen. Wat is er aan de hand? De kampioenen in de 1e klasse en de hoofdklassen mogen niet rechtstreeks promoveren. Het gaat hierbij ook om de Sallandse teams Haarle en Wesepe.

Ik kan me de teleurstelling van de trainers wel voorstellen: kampioenen moeten altijd promoveren. Dat lijkt ook logisch, maar er valt ook iets te zeggen voor het feit dat kampioenen en degradanten met elkaar maar gaan uitvechten wie de besten zijn.

De handbalbond heeft anders besloten: we gaan spelen en kijken wie de besten zijn. Dat besluit is niet zomaar uit de lucht komen vallen, dat was vóór het begin van de competitie al bekend. Of het nu bij de bond een zooitje is of niet, is nu nog even niet belangrijk. Uit alles blijkt dat de trainers van Wesepe en Haarle niet op de hoogte zijn van deze regeling. Is het dan een zooitje bij de clubs als de berichten hierover niet bij de juiste personen, de trainers, komen?

Vorig jaar was er geen enkele reden om te klagen voor de trainers van Wesepe en Haarle. Toen werd een herindeling van de competitie ingevoerd met als belangrijkste reden dat met name de Sallandse clubs niet meer zo ver hoefden te reizen: hoera!! Wesepe, dat bij lange na geen kampioen werd mocht daardoor extra promoveren: hoera!! Haarle zag de vijf sterkste teams in haar klasse extra promoveren en zag nu kansen op het kampioenschap: hoera!! Dus een driewerf hoera! Wat een geweldige regels!

En geen enkele keer werd toen geroepen: “het is een zooitje bij de bond”. Integendeel, de bond kreeg alle complimenten. Er was geen enkel protest dat met deze herindeling tevens werd besloten dat kampioenen niet meer automatisch zouden promoveren.

Het is natuurlijk knap van Wesepe dat zij na een onverwachte promotie direct weer kampioen werden. Maar de trainer zou zich ook kunnen afvragen of zij dezelfde reactie als nu zou hebben gegeven als zij geen kampioen was geworden maar bijvoorbeeld als laatste was geëindigd en dan tegen Haarle mocht spelen om alsnog klassebehoud te realiseren.

En ach, de trainer van Haarle weet sowieso alles beter. Hij dacht in februari nog dat hij als kampioen direct zou promoveren. Dus hij leest gewoon de regels niet of de regels zijn hem door de club niet aangereikt.

Maar waar is het dan een zooitje? Je kunt altijd wel de schuld bij anderen neerleggen, maar het ene jaar de bond een veer in de kont te steken als men er voordeel uithaalt en het jaar daarop dezelfde bond te beschuldigen er een zooitje van te maken als dezelfde regels hen niet zint, getuigt van kortzichtigheid.

Ik ben van mening dat beide trainers via de media hun eigen gebrek aan kennis (of die binnen hun eigen clubs) misbruiken om de handbalbond te beschuldigen er een zooitje van te maken. Een typisch geval van de pot verwijt de ketel?

Ik hoop uiteraard dat beide teams wel promoveren, maar dat de beide trainers ook zo sportief durven te zijn om hun beschuldigen richting de bond een beetje temperen en eerst naar hun eigen zooitje kijken.

Maar ja, wie ben ik?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.