eerste routepaal wandelnetwerk in de grond

Met het plaatsen van de eerste routepaal voor het Wandelnetwerk Salland door burgemeester Piet Zoon, burgemeester Ton Strien en wethouder Robin Hartogh Heys werd woensdagmiddag het startsein gegeven voor de aanleg van het Wandelnetwerk Salland door Recreatiegemeenschap Salland.

Het wandelnetwerk bestaat uit bijna 700 kilometer aan wandelroutes. Deze worden voorzien van 48 startpunten, 435 keuzepunten en ruim 1700 routepalen. Het wandelnetwerk bestaat uit een serie aaneengeschakelde rondwandelingen met elk een lengte van minimaal 2 kilometer. Het Wandelnetwerk Salland sluit aan op het wandelnetwerk van Twente en van het Vechtdal.

De bewegwijzering is uniform binnen de provincie Overijssel. De markering gebeurt met routepalen met metalen banden en gekleurde pijlen. Iedere route heeft een eigen kleur en elke route is in twee richtingen te bewandelen. Daar waar de routes elkaar raken worden palen gezet, herkenbaar aan een oranje kop met een letter-cijfercombinatie, de zgn. keuzepunt palen.

Op diverse strategische punten komen startpunten met een informatiepaneel. Hierop staat een kaart met de wandelingen en interessante plekken in de omgeving. Het wandelnetwerk krijgt een extra Sallands tintje omdat nagenoeg alle routepalen gemaakt zijn van eikenhout afkomstig uit Sallandse bossen en gemaakt door de Sallandse ondernemer Richard Wigink uit Holten. Het Deventer Groenbedrijf /Sallcon zorgt voor de plaatsing en onderhoud van de routepalen.

Alle bestaande, gemarkeerde wandelroutes worden in het Wandelnetwerk Salland opgenomen. De Lange Afstand Wandelingen zoals het Marskramerpad, het Maarten van Rossumpad, het Hanzestedenpad en het streekpad de Sallandse Zandloper zijn daar voorbeelden van. Ook gemarkeerde wandelroutes van natuurorganisaties zijn in het Wandelnetwerk Salland opgenomen. In Salland zijn op diverse plekken prachtige wandelommetjes gemaakt zoals in Bathmen, Welsum, Schalkhaar, Wesepe, Nieuw-Heeten, Luttenberg, Mariënheem en Heino door lokale enthousiaste vrijwilligers.

De ommetjes hebben op dit moment de markeringspalen van het Wandelnetwerk Salland en worden volledig geïntegreerd in het Wandelnetwerk. Ze blijven herkenbaar aan het logostikkertje onder de routepijlen. De bestaande wandelroutes vormen de basis voor het Wandelnetwerk Salland maar ook nieuwe routes zijn toegevoegd langs mooie plekken in Salland.

Medewerkers van bureau Routenetwerk en bureau Trap zijn een jaar lang intensief bezig geweest om met alle grondeigenaren gesprekken te voeren. Zonder de belangeloze medewerking en toestemming van gemeenten, natuurorganisaties, waterschappen, landgoedeigenaren, agrariërs en particulieren was de realisatie van een wandelnetwerk in Salland niet mogelijk geweest. Alle wandelroutes zijn opgenomen in een gedetailleerd bestek en de locatie van de routepalen is bepaald met foto en GPS –coördinaat.

Campagne

Met de campagne Salland Wandelland zet Salland Marketing het wandelen in Salland regionaal en landelijk op de kaart. Zo is tijdens de Fiets- en Wandelbeurs begin februari in de Amsterdam RAI, de aanleg van het Wandelnetwerk Salland al aangekondigd. Momenteel worden de teksten en foto’s voor de infopanelen langs het wandelnetwerk door Salland Marketing samengesteld en zijn de voorbereidingen voor de nieuwe Wandelkaart Salland gestart. Deze kaart is beschikbaar vanaf de opening van het Wandelnetwerk Salland. Samen met de Sallandse Wandelvierdaagse en andere partijen wordt gewerkt aan een Wandelapp voor Salland.

Tot slot wordt in het najaar gestart met de marketing en promotie van het nieuwe Sallandpad van 120 kilometer, langs de mooiste plekjes van Salland. Tevens worden er samen met Sallandse ondernemers wandelarrangementen ontwikkeld.

Het Wandelnetwerk Salland wordt geopend op vrijdag 21 juni 2013. In het weekend van 21-23 juni 2013 worden tal van wandelactiviteiten in Salland georganiseerd. Tot die tijd zullen steeds meer routepalen in het Sallandse landschap te zien zijn, wat kan uitnodigen om te gaan wandelen, echter is het Wandelnetwerk Salland pas compleet op 21 juni 2013.

De aanleg van het Wandelnetwerk Salland is financieel mogelijk gemaakt door bijdrages van de provincie Overijssel, de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte.

Blijf op de hoogte over wandelen in Salland via staging2.sallandwandelland.nl en staging2.facebook.com/sallandwandelland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.