eerste fase kavelruil raalte afgerond

Kavels voor Koeien Raalte Zuid wordt globaal begrensd door de N35, de N348 en de gemeentegrenzen met Hellendoorn, Holten-Rijssen en Deventer. In het najaar van 2009 is gestart met een inventarisatie onder boeren en grondeigenaren naar interesse voor kavelruil. Zoals verwacht was de belangstelling groot. Boerenbedrijven zijn fors gegroeid in oppervlakte. De verkaveling is daardoor versnipperd. Dit leidt tot extra landbouwverkeer op relatief smalle wegen en hogere kosten. Bovendien is het op een kleine huiskavel lastig om grotere koppels koeien te beweiden. Na succesvolle kavelruilen in Luttenberg-Mariënheem en Broekland-Velner is Raalte Zuid het derde gebied in de gemeente Raalte waar een ruilproject is uitgevoerd.

Dankzij de kavelruil is 254 hectare grond van eigenaar gewisseld. Boeren hebben nu grotere kavels waar ze efficiënt kunnen werken. Dankzij de ruilingen is ook ruimte gemaakt voor het realiseren van waterdoelen in de vorm van waterberging en natuurvriendelijke oevers. Daarnaast wordt rekening gehouden met het landschap. Wanneer op oude kavelgrenzen bomen staan worden deze soms gekapt. Er geldt daarbij in bijna alle gevallen een herplantplicht. De bomen worden dan op een passende plek voor zowel de boer als het landschap teruggeplant. Het planten van de bomen op het erf van Jos Rodijk is hier een voorbeeld van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.