debat over saneringskosten toch op agenda

Hans de Kort startte kort geleden een burgerinitiatief om het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. Hoewel hij de benodigde 100 handtekeningen binnen een mum van een tijd verzameld had, bleek achteraf dat het onderwerp niet per se op de agenda van de raad hoefde te komen: Minder dan 12 maanden geleden was het onderwerp nog besproken in de raad, wat inhield dat zijn burgerinitiatief mogelijk voor niets was geweest. De meeste fractievoorzitters van de verschillende partijen in de raad gaven desgevraagd aan liever nog niet over het onderwerp te willen vergaderen. Daarvoor moest de procedure met voormalig wethouder Ben Haarman eerst afgehandeld worden.

Maandagavond maakte de agendacommissie toch onverwacht de draai: Het onderwerp wordt besproken in de raadsvergadering van mei. “Het besluit werd niet van harte genomen – met uitzondering dan van de raadsleden Egbert den Daas, Harry van Kampen en Ben Misha, die allen direct ja zeiden,” laat Hans de Kort ons weten. “Na een stevige discussie vonden ook de overige leden dat het door meer dan honderd inwoners ondertekende burgerinitiatief niet zo maar door hen kan worden genegeerd.”

“Of er tijdens de raadsvergadering in mei ook verantwoording zal worden afgelegd voor het niet openbaar maken van de stukken valt echter te betwijfelen, is mijn indruk. De huidige tegenstanders van openbaarmaking (PvdA, D66, VVD, Gemeentebelangen en het CDA) lijken daar nog helemaal geen behoefte aan te hebben,” stelt De Kort. “Hoe dan ook, de ondertekenaars van het burgerinitiatief zullen blij zijn dat hun vragen in ieder geval geagendeerd zullen worden. Daarvoor dank ik de agendacommissie, en dan bedoel ik álle leden ervan, zeer.”

“Hierdoor zijn, in de raadsvergadering van mei, de voorstanders van openbaarmaking in de gelegenheid de tegenstanders het vuur na aan de schenen leggen en ik ben ervan overtuigd dat zij dat ook zullen doen,” besluit de Raaltenaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.