classic djs in witte peerd in nieuwleusen

Wat ze missen in het uitgaansleven van nu? Een stukje persoonlijk contact. En daar gaan zij weer voor zorgen, met de microfoon in de hand.

Zaterdag 27 April zijn de Classic DJ’s on Tour voor het eerst te zien en te horen in uitgaanscentrum Het Witte Peerd in Nieuwleusen daar waar zij ooit ook begonnen te draaien als D.J.

“Niks mis met DJ’s die de platen aan elkaar mixen, maar het is wel wat onpersoonlijk”, zeggen ze. “Daar willen wij verandering in brengen met een stukje sfeer en beleving. Met de mensen van toen en nu en met de muziek van toen en nu.”

Samen stonden ze meer dan honderd jaar achter de draaitafels. Drie van de vier heren zetten in de afgelopen jaren al een punt achter hun DJ-carrière, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Recentelijk besloten de vier hun krachten te bundelen en weer het uitgaanscircuit in te trekken. Ze hopen hun concept af te zetten in dancings en discotheken in heel Nederland. Wat de bezoekers mogen verwachten? Van AC/DC tot Meatloaf, van de Zangeres zonder Naam tot Rihanna, van 2 Unlimited tot U2. Met eigen licht en geluid, met een eigen decor en met de microfoon in de hand. “Er wordt tegenwoordig niet meer gepresenteerd”, stelt Johan (56). “Wij pakken dat opnieuw op.” Hij is de echte veteraan onder de heren met meer dan veertig jaar ervaring als DJ en ook het grote voorbeeld voor de andere drie. “Ik ben ooit als puber van een jaar of 16 begonnen in De Blokhut in Balkbrug. Op mijn brommer met een koffertje platen achterop ernaartoe. Daar kwamen in de loop der jaren steeds meer andere dancings bij. Van Zwolle tot Rolde van Hardenberg tot Staphorst. In die jaren heb ik ook de andere drie heren leren kennen.”

Cassettebandjes

Wim (45) begon ooit min of meer als roadie van Johan. Hij mocht het publiek alvast voorzichtig warmdraaien. “Dan draaide ik al alle hits”alvast , vertelt hij lachend. “Maar ja, als het wat drukker werd, nam Johan het van me over.” Van Eric en Eddy hoor je dezelfde verhalen. Stuk voor stuk op jonge leeftijd begonnen met plaatjes draaien. Vinyl nog, soms zelfs cassettebandjes. Doordeweeks naar school of werken en zo vaak als het kon naar de platenzaak om daar al het verdiende geld uit te geven aan de laatst uitgebrachte platen. Wim: “De platenzaken in de regio hadden goede klanten aan ons. We gingen niet met twee plaatjes naar huis…” Eric (44), de enige van het stel die altijd is blijven draaien: “Ik ben begonnen als roadie. De broers van een kameraad van me waren roadies. Zij hadden alle spullen, dus de stap was snel gemaakt.” Allemaal hebben ze in de loop der jaren heel wat discotheken in het land van binnen gezien. Eddy (45): “Op een gegeven moment gingen wij werken voor Viking Productions Stramproy. Wij reisden heel Nederland door als DJ. En dat elk weekend 2 of 3 keer. Van rock tot house en van disco tot R&B. Dat wat hen aanspreekt in het DJ-métier? De muziek, de romantiek, de kick als een dansvloer ontploft. En natuurlijk de vrouwelijke aandacht. Alhoewel enkelen dat laatste motief meteen nuanceren. Johan: “Ik heb tientallen jaren in een bepaalde dancing gedraaid en ik ben daar nooit met een meisje naar buiten geweest. Het draaide wat mij betreft volledig om de muziek.”

Jong en oud

Of we hier te maken hebben met een verlate midlifecrisis? Eddy, Wim en Eric ontkennen meteen, maar Johan beaamt dat er daarvan een klein beetje sprake kan zijn. “Het is gewoon te leuk om het nooit weer te doen.” Maar de ambities gaan dus wel een beetje verder dan alleen maar af en toe wat plaatjes draaien. Ze pakken het serieus aan. Willen af en toe gastoptredens regelen van andere bekende DJ’s of artiesten. En er is natuurlijk die missie: de gezelligheid terugbrengen op de dansvloer. “Terug naar de seventies, eighties, nineties en zero’s. Veel mensen die in de jaren tachtig gingen stappen, hebben inmiddels al wat oudere kinderen. Die kunnen weer een avondje weg zonder dat er meteen oppas geregeld moet worden. Je ziet overal in het land dat die groep ook weer adresjes zoekt om te stappen. Daar willen wij ook op inspringen. Maar het mag geen ‘ouwe lullen’-bende worden. We richten ons net zo goed op de jongeren van nu en de hits van nu. Bij ons moet jong en oud een feestje kunnen vieren.”

One

Hoe ze de dansvloer aan de gang krijgen? Volgens de heren heeft het alles met timing te maken. “Aanvoelen wat er gebeurt en daarop inspringen”, vertellen ze. “Je draait niet constant voluit. Een set heeft een vloeibeweging in zich. Na een climax bouw je af en bouw je weer opnieuw op.” Maar eerlijk is eerlijk, verzoekjes kunnen soms roet in het eten gooien. “Je moet eerst de dames aan het dansen krijgen, dan komen de heren vanzelf, maar ik heb in tenten gestaan waar de kerels constant om ‘One’ van Metallica vroegen”, vertelt Johan lachend. “Dan had je de dansvloer vol, zette je dat nummer op, en vertrokken alle dames weer.”

Dat betekent overigens niet dat ze niet open staan voor verzoekjes. Integendeel. Op hun site mag iedereen ook van tevoren al nummers aanvragen. “En als ze een vinylplaat hebben die ze graag willen horen, mogen ze die altijd meenemen”, vertelt Eddy. “Zo willen we samen een feestje op gang brengen. Iedereen van ons doet dat op zijn eigen manier met zijn eigen favoriete platen. En laat de mensen maar komen. Jong en oud. We zullen ervoor zorgen dat er weer wat gebeurt op de dansvloeren.”

De avond in Het Witte Peerd begint om 21.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Meer informatie op: staging2.classicdjs.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.