begin september is het ommer molendag

De geslaagde viering van het 150 jarig jubileum van de “Besthmener Molen” op zaterdag 20 oktober 2012 met meer dan 1000 bezoekers is voor de werkgroep belast met de organisatie van deze viering aanleiding om hun naam “Werkgroep 150 jaar Besthmener Molen” te wijzigen in “Werkgroep Ommer Molendag”.

Besloten is inmiddels in ieder geval een “Ommer Molendag” te organiseren. De datum hiervoor moet nog worden vastgesteld maar zal waarschijnlijk plaatsvinden in de periode 31 augustus-7 september. Overleg met andere instanties hierover moet nog worden gehouden.

Het ligt in het voornemen bij iedere molen in Ommen een ander thema betreffende het molengebeuren wat nader te belichten zoals b.v. het oogsten en dorsen van het graan, het malen daarvan, daarna de bakkerij waar de gemalen producten worden verwerkt en tenslotte ook niet onbelangrijk de verkoop daarvan.

Zoals vermeld is de geslaagde viering van het 150 jarig jubileum van de “Besthmener Molen” een aanleiding maar niet minder belangrijk om de aandacht van de molens in Ommen onder de aandacht te brengen en te houden is het historisch onderzoek om de monumentale waarden van historische molens vast te stellen. Van molen “Den Oord” is dit onderzoek inmiddels afgesloten en het rapport vermeld o.a. dat deze molen historisch gezien van groot belang is, niet alleen als functie als zaag- en korenmolen maar ook de landschappelijke ligging.

De “Stichting Overijsselse Molen” heeft in haar orgaan “Wiek & Raad” nr.2013-1 een uitvoerig artikel aan deze molen gewijd. “De Besthmener Molen”wordt nu aan een onderzoek onderworpen en daarna volgen nog “De Konijnenbelt” en “De Lelie”.Alle vier molens zijn beeldbepalend voor Ommen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.