Home / archiefcentraal / aspergemanifestatie is meer dan asperges

aspergemanifestatie is meer dan asperges

Om de proef op de som te nemen, gingen wij met iemand die geen asperges lust naar de manifestatie. Met de smoes: “Eén wijntje, daarna gaan we weer weg,” lokten we haar mee. De setting was zondag natuurlijk ultiem: In de tuin van het landhuis met een heerlijk zonnetje.

Aan het einde van de oprijlaan stonden klassieke Morgans (auto’s) in een kring opgesteld. Wie de auto’s voorbij liep, betrad de manifestatie. Salland profileerde zich daar als toeristische regio bij uitstek. Op de markt vond je kunst, kitsch, streekproducten, hebbedingetjes, (origineel) speelgoed, planten, keukenapparatuur en vrijwilligersorganisaties die mensen zochten. En oh ja, er waren ook nog asperges op de manifestatie die ter ere van het witte goud gehouden wordt. Er waren zelfs aspergeschilwedstrijden.

Met een heuse schaapskudde die dwars door de manifestatie loopt, spectaculaire roofvogelshows en heerlijke wijn was het verrekte leuk in de tuin. Onze gast die niet van asperges houdt, ging prat op de uilen van de vogelshow: “Dat is mijn lievelingsvogel!” Na de show maakte ze foto na foto van de uilen.

Na de demonstratie was het tijd voor een wit wijntje. In de zon. Wees eerlijk, dat is geen straf. “Wat is het hier leuk he?” merkte onze gast op. “En volgens mij komen de bezoekers uit de wijde omgeving, want ik zie heel weinig bekenden.” De bezoekers kwamen inderdaad van heinden en verre naar de aspergemanifestatie. Op zoek naar het witte goud, dat overigens ook gretig aftrek vond.

Bij ons aan tafel schuift een man aan met een bord. Op het bord een dikke plak ham, een aardappel, een gekookt eitje, roomsaus en natuurlijk een paar asperges. Na een paar happen zegt hij: “Ik vind het best lekker, maar dat sommige mensen dit elke dag wel kunnen eten… Nee, dat snap ik niet.” Onze gast ruikt haar kans: “Ik zal u vertellen, ik lust niet eens asperges. Maar ik vind het echt heel leuk hier!”

Wie wel van asperges houdt kon van traditionele bereiding tot asperge hotdogs proeven. Aspergebitterballen, asperge van de barbecue, asperge uit de wok en natuurlijk aspergesoep. Het kon niet op. En of onze gast geproefd heeft? Ja. “Ik vind ze nog steeds niet lekker, maar ik wil hier volgend jaar weer heen. En dan neem ik vrienden mee.”

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.