aardehuizen zijn effectief groen

Het Aardehuis zorgt voor een primeur in de gemeente Olst-Wijhe. Het project is een unicum in Nederland en brengt de eerste zogenaamde aardehuizen, geïnspireerd op Earthships. Die laatste benaming doet misschien denken aan een naar aarde teruggekeerd ruimteschip uit een science-fiction film, maar zoals in de reclame van een energieverbruiker onlangs treffend werd gezegd over energiebesparende ideeën: de centjes, daar zijn de mensen natuurlijk ook in geïnteresseerd.

Juist ook voor de grote groep mensen, die het kostenplaatje het belangrijkste aspect vinden bij het zoeken naar woonruimte, ziet Ruurdtje van den Berg, van de Vereniging Aardehuis, het als een goed alternatief. ‘‘Door de crisis is het interessant door de lage vaste lasten.’’ Deze lage lasten zijn het resultaat van het overwegen van de ligging en een verhoogde warmtecapaciteit van wanden en vloer. Door bijvoorbeeld minder bij te hoeven stoken in de wintermaanden valt de lastenpost lager uit bij lagere temperaturen.

Even een sprongetje terug in de tijd. Want al voor de crisis, zo’n zeven jaar terug, kwam een groep mensen in Deventer bijeen puur met de interesse voor een duurzame vorm van wonen. Geld was voor hun absoluut niet een drijfveer. ‘‘We hoorden toen over de Earthships en daarin raakten we erg geïnteresseerd.’’

Vervolgens keek de groep eerst het dichtst bij huis: in Deventer. Daar verliep het allemaal niet zo snel, maar toen een wethouder van Olst-Wijhe ervan hoorde, was deze erg enthousiast. In Olst verliep de samenwerking goed en de gemeente dacht mee over de Earthships.

Zeven jaar later blijkt de samenwerking beide partijen geen windeieren te hebben gelegd. ‘‘De huizen zijn allemaal verkocht.’’ Van de 23 woningen worden er twee bezet door gezinnen uit Olst. Ondertussen is de gemeente aan tweede project begonnen, ook volgens de ideeën van dit initiatief, maar dan voor senioren. ‘‘Het issue duurzaamheid leeft nog steeds’’, constateert Van den Berg.

Het waren de afgelopen jaren natuurlijk roerige jaren voor welke onderneming dan ook. De prioriteit van bijvoorbeeld overheid lag niet meer zozeer bij ecologie. Toch stond het onderwerp vlak voor de crisis weldegelijk op de agenda van westerse (rijke en volop consumerende) landen.

Denk bijvoorbeeld aan Al Gore, die net niet in Het Witte Huis plaats mocht nemen en zich toen als (media)pionier voor het duurzame verhaal ontpopte. ‘‘We begonnen zeven jaar terug, dat was nog voor de crisis. We merkten in het begin dat het duurzame verhaal belangrijk werd gevonden. Daardoor kan het in de voorbereiding van een project nu sneller.’’

Nu blijkt dat de crisis en de verminderde prioriteit van de overheid dit groene project totaal niet hebben benadeeld. ‘‘Er is zelfs een wachtlijst, terwijl andere kavels nu lastig worden verkocht. Zelf een idee ontwikkelen en daarmee naar deskundigen gaan werkt! Daarom is de gemeente Olst-Wijhe een tweede project begonnen.’’

Het doe-het-zelf aspect kan iedereen in praktijk brengen. ‘‘Zelf de huizen bouwen, met hulp van vrijwilligers. Er is de mogelijkheid om mee te bouwen aan een uniek project.’’ En hoe ziet Van den Berg de toekomst tegemoet voor het project? ‘‘Andere gemeentes zijn denk ik ook wel geïnteresseerd.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.