wat je top is dat weet je pas achteraf

Met overmacht won Smeekens dit weekend de Wereldbeker. Hij had twee kansen om direct achter zijn directe ‘concurrent’ Joji Kato te eindigen, maar zowel vrijdag als zondag pakte hij de volle winst en liet hij zijn klasse zien. Van de twaalf wereldbekerwedstrijden won hij er maar liefst zeven. “Het was genieten dit weekend. Goed rijden in een vol Thialf is heel mooi. Hoewel ik voor dit weekend al een grote kans op de eindoverwinning had, ging ik er niet meteen van uit dat ik daadwerkelijk zou winnen. De concurrentie is namelijk groot. Maar ik was vrijdag behoorlijk scherp en het ging erg goed. En dat ik het zondag nog in stijl kon afsluiten met nog een overwinning, is natuurlijk helemaal mooi.”

Dat Smeekens zo ontzettend goed is op de 500 meter, wist iedereen natuurlijk al jaren. Maar dat hij dit jaar ook nog eens als eerste Nederlander ooit de wereldbeker pakte, komt voor een groot gedeelte door een andere trainingstactiek. “Ik heb het afgelopen jaar andere krachttraining gedaan. Ook heb ik besloten de 1.000 meter even links te laten liggen en me volledig op de 500 meter te focussen. Daardoor ging dit nog beter.”

Dat Smeekens nog lang niet klaar is met het sprintwerk, dat is wel duidelijk. “Het is moeilijk zeggen of dit mijn top is. Je top weet je natuurlijk pas achteraf. En ik denk dat je niet moet denken aan wat je max is. Want dat beperkt je alleen maar in je kunnen.”

Van 21 tot en met 24 maart komt Smeekens in actie op de 500 meter tijdens de Wereldkampioenschoenen afstanden in het Russische Sotsji. Ook daar zet hij vol in op de winst. “Het wordt weer een mooi en spannend schaatstoernooi. Er is veel concurrentie, maar ik ga uiteraard weer vol voor de winst. Het zal niet zijn zoals in Thialf, want zo is het nergens. Maar dat hoeft ook niet, want ik ben bezig met schaatsen. Hoe het is ijs daar is weet ik niet. Ik ben er nog nooit geweest. We zullen het zien.”

“Dat ik de eerste Nederlander ooit ben die de wereldbeker op de 500 meter heeft gewonnen is bijzonder. Echt gespannen was ik tijdens de rit niet, dat zit meer in de voorbereiding. Wanneer ik op het ijs sta, ben ik alleen maar bezig met race. En na afloop heb ik het natuurlijk wel even gevierd met mijn vriendin, familie en vrienden. Maar ik ben niet de kroeg ingegaan ofzo. Ik mag geen steken laten vallen, want dan verlies ik mijn focus.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.