wanneer komt windenergie naar salland

Opinie – In Ommen vechten ze tegen windmolens. Die molens moeten op de grens van Hardenberg en Ommen komen te staan. In Hardenberg zijn ze voor. Curieus, want Ommen en Hardenberg werken toch toe naar één gezamenlijke gemeente? Maar ook curieus, omdat de politiek in de ene gemeente een volk vertegenwoordigt dat voor is, terwijl de politiek in de andere gemeente een volk vertegenwoordigt dat tegen is?

De provincie – ook zij vertegenwoordigen burgers – is dan weer voor, ook in Ommen. Als burger kook je daar geen soep van, maar het vertrouwen in de politiek kon toch al niet meer omlaag.

Het onderwerp van deze opinie speelt zich af in Ommen, maar ook in Salland zal de discussie komen, in Olst-Wijhe is de IJssel een mooie windvanger dus daar zal de provinciale roep om windenergie snel komen. In Raalte wachten ze nog een jaar of 25, want daar willen ze pas in 2050 iets met het milieu doen.

De provincie vindt het najagen van wind belangrijker dan het luisteren naar haar inwoners en naar het lokaal bestuur.” Dat zegt fractievoorzitter Annelies Bakelaar van het CDA in Ommen op onze site, je weet wel, van die partij die ons land met leugens in een Irak-oorlog gejaagd heeft. De provinciale CDA was trouwens ook voor windenergie…

Ook de Ommer PvdA is tegen “De plaatsing van windmolens in Stegeren kost vooral subsidie en dat is voor ons in tijden van bezuinigingen verwerpelijk.” Maar landelijk zit de PvdA in het kabinet en werkt mee aan de grootste subsidie die ons land kent: de hypotheekrenteaftrek.

BOLDOR – de Stichting tot behoud van het Open Landschap tussen Dedemsvaart, Ommen en Rheezerveen – vindt het geluid van de windturbines gevaarlijk. Ze produceren een ‘laagfrequent geluid’ dat je niet of nauwelijks hoort, maar ons lichaam reageert er wel op. Dat kan een serieus probleem zijn. Onderzoek daarnaar is echter een wassen neus, hoogspanningskabels, te dicht aan een snelweg wonen, wi-finetwerken, megastallen, ze zijn allemaal gevaarlijk, maar de overheid zegt: wat kan het schelen. Ze verhaspelen het onderzoek een beetje en we gaan gewoon weer verder. We zijn nieuwsgierig wat BOLDOR vindt van de vaak heel lelijke boeren opstallen in het open landschap. We zijn ook wel benieuwd of ze lantaarnpalen langs de weg lelijk vinden. En waarom is een open landschap eigenlijk belangrijk als het om een windmolen gaat en niet belangrijk als het om en schuur gaat?

Rendement valt ook tegen, horen we. Ze leveren maar 23% op. Dat zijn woordspelletjes van het Seth Gaaikema-niveau. Dat wat een molen opbrengt is 100%. Als iemand liegt over de opbrengt (leveranciers doen dat graag) en je komt achter die leugen, dan is de opbrengst niet 23%, dan was de gestelde 100% een leugen. Stel die 23% op 100% en dan is dat wat een molen oplevert.

Het provinciebestuur is voor, In Ommen zijn ze tegen en ambtelijk partner Hardenberg is ook voor. Als het er dus echt om gaat, moet die samenwerking nu maar op de schop.

Tot slot twee ‘vroege vogel’geluiden. In Denemarken bijvoorbeeld, zijn ze laaiend enthousiast over windenergie. En als je hier klikt, kun je luisteren naar veertig jaar windenergie, waar het in Nederland mis ging en hoe het alsnog goed kan komen. Het is een interview met Windpionier Chris Westra.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.