tekort raalte 2441000 euro boven norm

Het EMU-tekort van de gemeente Raalte, dat 5.442.000 euro bedraagt, is ruim boven de norm voor gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het tekort zou 2.441.000 euro te groot zijn. Het EMU-saldo, dat wordt gebruikt in afspraken tussen bijvoorbeeld gemeenten en rijksoverheid, is het verschil tussen de uitgaven en inkomsten van een lokale overheid. Hierbij dient opgemerkt te worden dat investeringen die gemeenten over meer jaren afschrijven, volgens de EMU-saldo-regels in één keer meetellen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam dinsdag met gegeven over het begrotingstekort. De verwachting is dat het tekort van gemeenten, provincies en waterschappen samen 4,1 miljard zal zijn. De Nederlandse gemeenten verwachten samen uit te komen op een tekort van 2,4 miljard.

Overheden binnen de Europese Unie zijn gebonden aan begrotingsafspraken. De norm is dat het tekort van de hele overheid niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Uitgaande van deze 3 procentnorm zijn in Nederland het Rijk, de gemeenten, de provincies en de waterschappen een maximaal tekort voor de decentrale overheden over 2013 overeengekomen van 0,5 procent van het bbp. Dit komt neer op 3,1 miljard euro. Het tekort van 4,1 miljard dat decentrale overheden voor dit jaar verwachten, ligt hier beduidend boven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.