raalte wil bossen vogelvrij verklaren

Boswet

Het Raalter college baseert zich op de Boswet. Die wet is bedoeld om de totale oppervlakte aan bos in ons land op peil te houden. Het is echter geen regeling om concrete bosgebieden te beschermen. De Boswet schrijft ook niet voor dat je een kapvergunning nodig hebt om een serie bomen om te zagen. Er is wel een meldings- en herplantplicht. Als er een historisch bos geveld dreigt te worden, kan het ministerie dwars gaan liggen. Dat gebeurt echter zelden.

Bos valt onder de Boswet als het gaat om meer dan 100 vierkante meter bos of als het een rij van meer dan 20 bomen betreft. Alleen als bos buiten de bebouwde kom ligt, valt het onder de Boswet. Wie bos wil vellen, moet dat minstens een maand van tevoren aangeven. In Raalte heb je nu zelfs nog een vergunning nodig, maar dat wil het gemeentebestuur veranderen.

De eigenaar van grond waarop een bos is gekapt, is verplicht binnen drie jaar te herplanten. Het is niet van belang hoe het bos is ontstaan of in welke staat het verkeerde. Dat betekent dus simpel gezegd dat een oud eikenbos zonder schroom gekapt kan worden om er vervolgens een paar kleine populiertjes voor terug te plaatsen.

Het voorstel aan de gemeenteraad

Het Raalter college van B&W stelt in de gemeenteraadsvergadering van 28 maart voor om de Algemene Plaatselijke Verordening zo aan te passen, dat een gemeentelijke kapvergunning niet langer nodig is om een boom in het buitengebied te mogen kappen. In het voorstel aan de raad staat: “… wordt een einde gemaakt aan de dubbele toestemming zoals die nu nodig is voor het kappen van een boom in een bos. Maar er is straks namelijk helemaal geen vergunning nodig, er is alleen een meldingsplicht. Een juridisch medewerker van de gemeente: “Een melding heeft net zo goed een regulerende functie als een vergunning.” De gemeente is daarmee het zicht op wat er gekapt wordt kwijt.

Protest tegen het voorstel

Rob Poelman uit Heino loopt te hoop tegen de plannen van het college van B&W. Poelman woont zelf in een bosrijke omgeving en vreest een kaalslag. “Dit is levensgevaarlijk,” stelt hij. Poelman verwijst naar de gemeente Lochem, waar enige tijd geleden een soortgelijk besluit is genomen door gemeenteraad. “Ongeveer 2500 van de 7800 bomen die onder de Boswet vallen zijn daar al gekapt.” Poelman wil dat, als dit voorstel wordt aangenomen door de gemeenteraad, publicaties door de gemeente worden gedaan over waar er gekapt gaat worden. “Het is een kleine moeite om de kapmeldingen gedaan in het kader van de Boswet te publiceren via de lokale media.”

Poelman schreef een opiniestuk over het raadsvoorstel. Dat stuk vind je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.