raalte breidt biologische bestrijding rups uit

Net als vorig jaar pakt de gemeente de rups preventief aan met een biologisch middel (Xen Tari). Wat dit jaar nieuw is, is dat langs het Overijssels kanaal tussen de Aakstraat en de komgrens aaltjes worden ingezet tegen de rupsen. Die aaltjes doden de rupsen doden.

De routes binnen de bebouwde kom waarop de rups bestreden wordt, wijken dit jaar niet af van die van vorig jaar. Enkele routes buiten de bebouwde kom worden preventief behandeld door middel van biologische bespuiting met Xen Tari. Dit is een voortzetting van de proef die in vorig jaar is opgestart.

Nesten worden hierbij grotendeels voorkomen, maar niet weggezogen. Voor deze werkwijze komen enkele gemeentelijke wegen in aanmerking die gebruikt worden als schoolfietsroute tussen de verschillende kernen van Raalte en Raalte- dorp. Dit jaar is de route langs de Overkampsweg tussen kanaal en rotonde toegevoegd, evenals het deel vanaf de rotonde Overkampsweg tot aan de Westdorplaan.

Het middel Xen Tari is een biologisch middel dat in de kroon van de bomen wordt geblazen. Door de waterdruppels ionisch te laden hecht de vloeistof met het middel zich aan het blad waaraan de rupsen zich te goed doen. Hierdoor sterven de rupsen. Het bespuiten wordt maximaal twee keer uitgevoerd.

De bespuiting vindt naar verwachting plaats in de eerste helft van mei, afhankelijk van de weersomstandigheden en bladontwikkeling van de eiken. Binnen de vastgestelde prioritaire gebieden worden de daarna alsnog voorkomende nesten die voor overlast (kunnen) zorgen, weggezogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.