project meedoen naar vermogen

50-plussers zetten hun kennis en kunde in voor jongeren in ‘Meedoen naar Vermogen’

De positieve benadering werkt!

Wie als jongere in de gemeenten Raalte, Zwolle en Steenwijkerland wel wat hulp kan gebruiken bij het vinden van werk en/of opleiding, kan zich aanmelden voor het project ‘Meedoen naar Vermogen’ van Landstede. Daarin worden ze door een oudere, personal coach begeleid. Het leuke en unieke van ‘Meedoen naar Vermogen’ is dat het niet alleen een brug slaat tussen welzijnsorganisaties, bedrijfsleven en onderwijs, maar dat het ook al die verworven kennis, ervaring en levenswijsheid van de 50-plussers onder ons aanspreekt om de krachten en talenten van de jongeren te laten opbloeien. Het gaat heel goed met het project. Daarom is er nog plaats voor nieuwe, enthousiaste coaches. ‘Het is ongelofelijk leuk, boeiend en leerzaam’, zegt personal coach Gaby.

Na gedegen en zorgvuldige voorbereiding is het project ‘Meedoen naar Vermogen’ vorig jaar van start gegaan. Inmiddels zijn er al 25 jongeren gekoppeld. ‘We krijgen aanmeldingen via gemeenten en organisaties als MEE Ijsseloevers en het praktijkonderwijs, maar er melden zich ook jongeren op persoonlijke titel aan’, vertelt projectcoördinator Paulien Zandbelt. Ook coaches melden zich. ‘Dat is geweldig om te zien. Het is de bedoeling dat we een soort pool van coaches creëren, waardoor je de juiste coach bij de juiste jongere kunt zoeken. Om deze mensen niet te overbelasten, en om volop keuzemogelijkheden te creëren, zijn nieuwe coaches altijd welkom.’ Nieuwe coaches krijgen een training van zes dagdelen, inclusief een proeve van bekwaamheid. Zij begeleiden de jongeren op weg naar werk en/of een opleiding. ‘Het is heel belangrijk dat er een klik is tussen coach en jongere’, zegt Paulien. ‘Dan werkt het het best.’ Als projectcoördinator houdt ze elk traject goed in de gaten. Er is veelvuldig contact en elke zes tot acht weken wordt met z’n drieën geëvalueerd en bekeken hoe verder te gaan. ‘Alle jongeren van 18-27 jaar zijn welkom bij het project: mensen met een psychische beperking, mensen die langdurig thuis zitten; we willen niemand uitsluiten.’ Ook alle coaches met passie en affiniteit voor de doelgroep zijn van harte welkom.

Jongere Katja: Gaby geeft me net dat steuntje in de rug dat ik nodig heb

Katja Zollo (26) is alleenstaande moeder van twee dochters van vijf en tweeënhalf, en doet sinds oktober mee aan ‘Meedoen naar Vermogen’. ‘Ik ben aangemeld door mijn consulent bij de gemeente’, vertelt ze. ‘Ik heb de opleiding Verzorging en Helpende Welzijn gedaan en ik heb vanaf mijn vijftiende altijd gewerkt. Eerst in een patatzaak, tijdens vakanties in verzorgingshuizen en later ging ik schoonmaken. Tot 2010, toen ik met zwangerschapsverlof ging. Daarna heb ik niet meer gewerkt. Op zich pak ik wel alles aan en vind ik nieuwe uitdagingen leuk. Maar het kwam er gewoon niet van.’ Katja had in eerste instantie ook niet veel vertrouwen in ‘Meedoen naar Vermogen’. ‘Ik voelde me gecontroleerd als het ware. Weer een traject, weer gedoe. Ik had er helemaal geen zin in. Maar meteen al tijdens het eerste gesprek sloeg mijn stemming om. Ik had meteen die klik met Gaby. Ze geeft me zelfvertrouwen, ze vertelt dat ik oké ben en geeft me net dat broodnodige steuntje in de rug. Geweldig. We hebben gezamenlijk een plan opgesteld en doelen bepaald. Ik leer onder andere om sollicitatiebrieven te schrijven en netwerkgesprekken te voeren, hier heb ik gewoon echt wat aan. Ze is een echte coach en ik kan met alles bij haar terecht. Het leuke is dat de coaching doorgaat tot je het niet meer nodig hebt. Ik zie de toekomst weer helemaal zitten. Ik wil gewoon weer fulltime aan de bak en dan het liefst in een kapsalon.’

Personal coach Gaby: als je echt iets wilt, lukt het ook

‘Ik heb van alles gedaan in mijn leven’, vertelt Gaby. ‘Ik heb zo’n 26 jaar in verschillende functies bij een bankorganisatie gewerkt, dat was een hele andere wereld. Tot het moment kwam dat mijn leven drastisch veranderde doordat ik een operatie moest ondergaan aan een hersentumor. Na een heftige revalidatie ga je stilstaan bij de vraag wie je werkelijk bent en wat je eigenlijk wilt met je leven. Het merkwaardige was dat ik daarna veel meer zelfvertrouwen kreeg en veel bewuster ging leven. Ik wilde mensen gaan helpen. Vanuit de financiële wereld maakte ik de overstap naar de zorgsector. Ondanks tegenslagen ging ik ervoor, met studie en werk. Want als je iets echt graag wilt, lukt het ook, hoe oud je ook bent. Dat is mijn filosofie. De mogelijkheid om coach te worden bij ‘Meedoen naar Vermogen’ paste ook precies in mijn wens om mensen te helpen. Dus dat heb ik met beide handen aangegrepen.’ Gaby werkt niet vanuit boekjes, maar vanuit ervaring en gevoel.

Volgens Gaby is elk persoon het waard om het beste uit zichzelf te halen. ‘Ik was vroeger zelf ook onzeker en had een negatief zelfbeeld. Je moet oppassen dat je dan niet vol zelfmedelijden in een hoekje kruipt en er in blijft zitten. Neen, je moet jezelf aanpakken door aan de slag te gaan met je eigen kwaliteiten. Daar knap je van op.’ Ze vindt het leuk en waardevol om Katja te begeleiden. ‘Elke persoon is uniek. Dat gevoel wil ik overbrengen. Er is geen tweede zoals Katja in de wereld. Daarbij stel ik me ook kwetsbaar op. Ik vertel over m’n eigen onzekerheden en ervaringen en hoe ik daar overheen ben gekomen. Zo krijg je een gelijkwaardige verhouding tussen coach en jongere. Ik bepaal niet wat ze wel of niet moet doen. We doen het samen. En dat werkt, evenals een positieve benadering. Zeg eens een keertje tegen iemand: “zie eens hoe waardevol je bent”, of “wat ben je goed bezig” en kijk dan wat voor impact dat heeft. Ik heb Katja in dit korte tijdbestek zien opbloeien. En daar doe je het voor.’

Wie belangstelling heeft om als personal coach in ‘Meedoen naar Vermogen’ zijn of haar ervaringen en kennis in te zetten voor een jongere die de hulp goed kan gebruiken, kan contact opnemen met:

Paulien Zandbelt, Landstede, pzandbelt@landstede.nl of 088-8508275.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.