paasvuurverbod waar bemoeien ze zich mee

Opinie – Omdat het code Oranje is, mogen dit weekend de meeste paasvuren niet aangestoken worden. Eerst mocht er geen enken vuur ontstoken worden, toen alsnog een paar. Het lijkt een schoolvoorbeeld van een overbezorgde overheid die veiligheid wil bieden: een schijnveiligheid.

De Paasvuren zijn een heidens gebruik, door de Christenen ingepalmd om meer mensen bij het geloof te halen. Door de vuren worden de boze wintergeesten weggedreven. Nou, dat kunnen we dezer dagen wel gebruiken, maar nu de paasvuren afgelast zijn, zullen we het een zomer lang met onwelgevallige geesten moeten doen.

Code Oranje ligt dwars. Die code is halverwege vorige week uitgeroepen omdat het een tijdje niet regende, maar vooral omdat het gelijk heel hard waaide. Inmiddels is er sneeuw gevallen en de wind is nagenoeg gaan liggen. Er lijkt dus geen enkele reden de Paasvuren af te lasten, want droog is het nog wel een beetje, maar de wind is weg.

Maar de overheid had haar besluit genomen, op Goede Vrijdag wordt er niet op volle sterkte besloten, dus is het algehele verbod slechts voor een deel aangepast. Het lijkt nu een beetje op de weerwaarschuwingen van de ANWB, die slaan vaak nergens op.

Veiligheid voor alles, zullen de voorstanders van het stookverbod zeggen. Maar echte veiligheid is tijdens die storm van vorige week waarschuwen dat het gevaarlijk is open vuur te hebben, dat je zelfs uit moet kijken voor de open haard. Maar nee, toen hoorde je de overheid niet, nog niet toen er drie boerderijen afbrandden in deze regio. We moesten de brandweer er om vragen, voordat er een waarschuwing de wereld in ging…

Vanuit Wijhe is vorig jaar een andere invalshoek op de beschermende overheid op tafel gelegd. Wel stopgeboden, 30-km.-zone’s en verkeersdrempels, maar geen enkele veiligheid als het gaat over antibiotica, fijnstof, gevaar van megastallen en dat soort onzichtbare zaken waar je ook pas veel later last van krijgt.

Van die overheidswaarschuwingen klopt helemaal niks. Dus krijg je alleen maar verkeerde effecten. Controleurs die onzinnige boetes uitschrijven en niet meer serieus genomen worden en publiek dat de waarschuwingen in de lucht slaat. (Bij een brandalarm sluiten we niet de deuren en ramen, maar gaan wee kijken waar de brand is… )

Wordt het niet tijd dat we gewoon weer zelf na gaan denken?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.