overheid en social media dat gaat niet

Opinie – Het zijn twee aparte werelden, de overheid en social media… zei Cohen toen hij de onderzoeksrapporten rondom Project X in Haren bekend maakte. Cohen had daarmee 35.000 euro verdiend in 15 dagen. Ook dat laat twee werelden zien. De ene wereld strijkt het op, de andere wereld snapt daar helemaal niks van.

Social media. Ze hebben bij de overheid geen idee wat ze daar mee moeten. Er is genoeg belastinggeld voor allerlei zinloze experimenten om te proberen de burger te bereiken, de overheid zendt zich een slag in de rondte. Maar even gewoon meekijken hoe de burger ieder social medium naar eigen goeddunken ontwikkelt en hanteert, dat kan de overheid niet.

Social Media zijn onderdeel van de digitale wereld. En als overheden ergens hopeloos mee achter lopen, dan is het die digitale wereld.

Dat bleek ons toen we een jaar geleden gehackt werden met onze sites. We zijn aangifte wezen doen bij de politie. Die vroeg ons waar er dan ingebroken was op ons kantoor, of we braaksporen hadden. De politie had geen idee wat dat was, hacken.

Het was overigens niet alleen de politie die niet bij de les was. De Stentor negeert Salland Centraal anders, maar schreef dit keer wel over ons: dat we gehackt waren wegens wachtwoorden die gekraakt waren. Toen wij op onze beurt meldden dat dat lariekoek was, eiste een hoge meneer van de krant rectificatie, want ze hadden die wijsheid van een deskundige. Ze hadden geen benul dat die woordvoerder helemaal niks wist van onze wachtwoorden. Wel een woordvoerder dus, maar van een verkeerd bedrijf. Niet alleen de politie heeft geen idee wat er in de digitale wereld gebeurt.

Toen de hacker ons later ging afpersen hebben we de politie nog eens naar de stand van het onderzoek gevraagd. Wat het ons opleverde was een boze politie die zijn meerdere op ons afstuurde, omdat we blijkbaar te veel op onze strepen gingen staan. Die meerdere hebben we uitgebreid aan de telefoon gehad. Hij beloofde ons op de hoogte te houden. Nooit meer iets van terug gehoord.

‘Och ja, laat maar’, daar kun je die hack mee afdoen. Maar het wordt toch echt tijd ons zorgen te maken. Niet om onze site, maar wat hackers allemaal meer kunnen saboteren.

Israël en de VS schijnen een uraniumverrijker in Iran te hebben gesaboteerd door in de te breken op de software. Iran kan op haar beurt Amerikaanse Drones (op afstand bestuurde bommenwerpers) uit de lucht halen. Gelukkig allemaal ver weg. Voorbeelden van dichterbij hebben? Als hackers willen kunnen ze de digitaal bestuurde brug op het Hanzetrace van Deventer openzetten, de sluizen bij Vilsteren openzetten, de computers van de Zwolse en Deventer ziekenhuizen op hol laten slaan, verkeerslichten ontregelen, het treinverkeer plat leggen, de pinautomaten uitschakelen, de diergeneesmiddelen van Beaphar een andere mengverhouding geven, jouw belastingaangifte overnemen, de koelvitrines in de supermarkten op ontdooien zetten…

Bij de politie zullen ze dan wel vragen waar er ingebroken is. Maar die vraag kun je voorkomen door digitaal aangifte te doen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.