oudjes krijgen voorlichting over babbeltrucs

De Sallandse wijkagenten gaan bij verschillende bejaardenhuizen in de regio voorlichting geven over babbeltrucs. De afgelopen periode waren meerdere ouderen het slachtoffer van dit soort oplichtingstrucs. Dit gebeurde bij bejaardenwoningen, bejaardenhuizen en verzorgingshuizen in Raalte, Heeten en Wijhe. Omdat dit veel onrust bij ouderen en personeel van instellingen veroorzaakt, geven de Sallandse wijkagenten de komende tijd bij oudereninstellingen voorlichting over babbeltrucs. Zij hopen hiermee de bewustwording bij ouderen en personeel te vergroten.

Bij een babbeltruc wordt bij – meestal oudere – mensen aangebeld. De ‘babbelaar’ begint een gesprek met de bewoner aan de voordeur of in de woning. Tegelijkertijd slaat dan een handlanger aan de achterzijde van de woning via een deur of raam zijn slag en steelt bankpassen, geld of sieraden. Een andere variant van de babbeltruc is de verkoop van spullen of het ophangen van een zielig verhaal waarbij dringend geld nodig is. Dit verhaal klinkt soms zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.

De politie adviseert om altijd gezond wantrouwend te zijn, want waarom komen ze juist bij jou? Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal; regen of geen regen. Sluit de deur als je even wat op wil halen.

Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie omdat er goed lijkende vervalsingen in omloop zijn. Bel, als je het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur komt om te controleren of het verhaal klopt.

Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt. Laat, zeker als je alleen thuis bent, geen onbekenden binnen. Als je het niet vertrouwt, bel dan gerust de politie via 0900-8844. De politie geeft advies en als het nodig is komt er een agent langs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.