montere roelof luinge steelt de show

Het had veel weg van het populaire programma Voetbal International, het babbelprogramma met gespreksleider Wilfred Genee, de ‘losse’ René van der Gijp en de kritische Johan Derksen. Op sportpark Westbroek was donderdagavond een vergelijkbare talkshow, weliswaar met andere acteurs, maar toch ook pikante namen uit de voetbalwereld. In clubhuis de Spil, de tempel van OVC ’21, was Jan Medendorp de man die de gesprekken in goede banen moest leiden. Jan Smit, voorzitter van Heracles, was de man van de kritische en serieuze noot, terwijl scheidsrechter Roelof Luinge de show stal met snedige opmerkingen en smeuïge anekdotes.

Zo werd de toparbiter eens voor een wedstrijd bij Feyenoord ontvangen door voorzitter Jorien van de Herik, van wie bekend is dat hij geen hoge pet op heeft van het scheidsrechterskorps. “Wat wilt u drinken meneer Luinge”, eiste de beleefdheidscode. “Doet u mij maar een Amsterdammertje”, antwoordde de leidsman in al zijn onschuld, om zich daarna razendsnel te herstellen, “een vaasje is ook goed.” De man met de fluit zat behoorlijk op de praatstoel en biechtte op ooit in het Abe Lenstra Stadion zijn fiat over een wedstrijd te hebben gegeven, terwijl de terreingesteldheid vanwege overdadig gevallen hemelwater naadje was. “De official hadden al aangeven dat het eigenlijk geen doen was”, duikelt Luinge op uit zijn grijze massa. “Maar ja, wie bepaalt dat? Ik toch zeker! Ik zocht een droog stuk van het veld op, liet de bal een paar keer stuiteren en riep: het gaat door! Bovendien”, vult Luinge aan met een knipoog, “wanneer de wedstrijd niet doorging, ontving ik alleen kilometervergoeding en liep duizend euro startgeld mis.”

Maar niet alleen Luinge was aan het woord. Medendorp probeerde het publiek in de propvolle kantine van OVC ’21 actief bij de gesprekken te betrekken. Vanuit de zaal kwam de vraag of OVC ’21 de kunstmat van Heracles kan overnemen, indien het nepgras in het Polman Stadion wordt vervangen. Smit, wiens kleinzoon actief is bij de oudste voetbalclub van Ommen, gaf aan best te willen kijken naar de mogelijkheden, maar wist al te vertellen dat het verleggen van een kunstmat misschien nog wel duurder is dan de aanleg van een nieuw veld. Hoewel Smit acteerde op eigen bodem werd hij door Medendorp niet gespaard en dikwijls scherp op de hak genomen. De preses van Heracles hield hem echter kort en waarschuwde, “nu ophouden Jan, anders begin ik over die dikke pens van je.” Verder ontspon in de zaal een levendige discussie met als aanleiding of het woord ‘hoerenjong’ ongestraft kan worden gebezigd. Heracles had hier onlangs een boete voor gekregen van de KNVB, toen dit woord massaal van de tribune rolde. Luinge en Smit waren het niet eens. De scheidsrechter vond het niet kunnen, Smit wel. De publieke opinie koos de zijde van Luinge. Eens te meer werd in de Spil bewezen de tongen over het populairste spelletje ter wereld nooit, maar dan ook nooit zullen verstommen.

Erwin Marsman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.