loslopende honden risico voor koeien

Honden die loslopen in weilanden zijn een risico voor boeren met koeien. Honden kunnen zonder dat ze er zelf last van hebben de parasiet Neospora bij zich dragen. Deze parasiet is bij koeien de belangrijkste oorzaak van abortus. Daarnaast veroorzaakt het een afname van de melkgift.

Een rund dat eenmaal is besmet met Neospora kan niet worden genezen en moet meestal voortijdig worden geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Omdat behandeling van met Neospora besmette koeien niet mogelijk is, is preventie de enige mogelijkheid om Neospora terug te dringen.

Boeren roepen daarom hondenbezitters op om hun hond aan te lijnen als zij in het landelijk gebied wandelen en de hond in geen geval (los of aangelijnd) in een weiland uit te laten. Ook niet in weilanden waar geen koeien lopen, want gemaaid en ingekuild gras kan ook een besmettingsbron zijn. Als een hond daar toch per ongeluk ontlasting heeft gedeponeerd, wordt de hondenbezitter vriendelijk maar dringend verzocht dit zelf op te ruimen.

Voor meer informatie over Neospora kun je terecht op http://staging2.gddeventer.com Typ bij de zoekfunctie Neospora in en je krijgt een lijst met artikelen die over dit onderwerp gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.