Home / archiefcentraal / jan smeekens al zeker van wereldbeker

jan smeekens al zeker van wereldbeker

Direct na de race Smeekens vloog Smeekens zijn ouders in de armen, het huisartsenechtpaar uit Raalte reist hun vliegende zoon wel vaker achterna. Dit keer betrof het natuurlijk ook de felicitaties voor de winst van de wereldbeker. Die kan Smeekens alleen theoretisch nog ontgaan. Alles wat Smeekens moet doen is op een van de twee afstanden direct achter Kato te eindigen, dan is het goed.

Volgend weekend is de laatste wedstrijd van het wereldbekerseizoen, in Heerenveen, dus zat te bereizen vanaf Salland. Publiek zal aan het eind van dat weekend kunnen juichen als Smeekens tot winnaar van het eindklassement wordt uitgeroepen.

Smeekens reed zondag een perfecte race. Gisteren belandde hij op het eerste rechte eind nog op de punten van zijn schaatsen en kon daarna niet meer de snelheid maken die hij wenste. Vandaag overkwam hem dat niet. Hij wist de volle ronde flink door te trekken en had geen enkele angst voor de laatste binnenbocht die hij volop aanviel. Met 34.96 zette hij een zeldzame 34-er neer op de baan van Erfurt. Smeekens: “Gewoon een heel goeie race, geen gekke fouten. 34,9 in Erfurt, dat is een supertijd. Het baanrecord hier is maar drie honderdste sneller. Maar ja, het gaat me om de wereldbeker.”

In het weekend van 22-24 maart is het WK afstanden in Sotsji. Smeekens is daar favoriet. Dat komt ook door het constante seizoen dat hij afwerkt. “Dat zit ‘m in veel kleine dingetjes. De trainingsopbouw op zich, maar ook de interval die mijn verzuring steeds een stukje verder opschuift, waardoor ik op het laatste stuk van de 500 meter nog door kan dootrekken. Als ik nu gelijk met Kato de laatste bocht uitkom, dan moet hij erg z’n best doen om voor te komen… Wat ook lekker is in zo’n seizoen, is dat het goed voelt in mijn hoofd! Dat geeft vertrouwen.”

Lees ook

Lezing in Langhuus over stoomhoutzagerij

WIJHE – Stichting Wilpsche Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk verzorgt op dinsdag 28 september een lezing in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.