historische dorsdag van de sallandploffers

Na het succes van de afgelopen twee edities houden de Salland Ploffers ook dit jaar weer een dorsdag. Die wordt gehouden op Tweede Paasdag (1 april) op het land van de familie Heuven aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte.

Op de dorsdag staan twee antieke dorsmachines in bedrijf. Ook zijn er verschillende demonstraties te zien, zoals ploegen, zaaien, maaien, hooien, oude ambachten en klederdracht.

Op deze dag zal ook gedemonstreerd worden hoe vroeger de eerste machinale aardappel poot- en rooi machines werkten. En mest rijden met een oude mest verspreider, welke geladen wordt door een aan een trekker gebouwde en aangedreven hydraulische kraan. Daarnaast komt vrijwel zeker een tweetal Groningse werkpaarden om een demonstratie ploegen te geven. Dit jaar zal er ook een aantal kramen aanwezig zijn met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen.

En natuurlijk kun je een consumptie nuttigen in de sfeer van vroeger.

Kortom vindt je het wel leuk om naar oude trekkers te kijken, of oude landbouw machines te zien werken? Een beetje dagdromen bij historische landbouw werktuigen en gereedschappen, over de tijd van vroeger, en vele mooie verhalen horen over de goede oude tijd? Wil je wel eens zien hoe er gewerkt en geleefd werd op de boerderij in ons mooie Sallandse landschap rond de jaren 50 van de vorige eeuw.

De Sallandploffers zetten zich in om de historie van de agrarische gemeenschap van Salland te behouden. Hun bijdrage is het restaureren van historisch materieel zoals tractoren en oude landbouwwerktuigen van dertig jaar en ouder. En dan blijven die werktuigen natuurlijk niet in de schuur staan. De Sallandploffers houden daarom bijvoorbeeld toertochten, ploegwedstrijden en dorsdagen. Niks mooier dan demonstraties van oude trekkers en landbouwwerktuigen.

De afgelopen twee jaar was het al erg druk tijdens de dorsdag. Dat was een beetje onverwacht want veel publiciteit was er niet aan gegeven. Maar de drempel voor passanten om even een kijkje te nemen was erg laag. Parkeergelegenheid genoeg en de entree was gratis. Dit jaar wordt nog een grotere toestroom verwacht en daarom is er ook aandacht voor een hapje en een drankje en speelplezier voor de kinderen.

De dorsdag is van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.