Home / archiefcentraal / historisch festival raalte bomvol variatie

historisch festival raalte bomvol variatie

Naast de van oudsher bekende indrukwekkende verzameling oude tractoren, brommers en motoren komen dit jaar tussen de 50 en 60 historische trucks van de vereniging ‘Old Transport Achterhoek’ naar Raalte. Spectaculair wordt de komst van SteamPunk, een bijzondere theatergroep of subcultuur met Victoriaanse invloeden (goede manieren, netjes zijn, goed en netjes gekleed) waarin de techniek veel verder is dan eigenlijk kon destijds. Met een knipoog naar Charles Dickens en Jules Verne. NCRV’s ‘Man Bijt Hond’ komt er deze dag speciaal voor naar Raalte om te filmen.

In het Middeleeuwse kampement zullen 17 zeer verschillende groepen aanwezig zijn. De ‘Clan MacAmhas’ beeldt bijvoorbeeld het leven in Schotland in de middeleeuwen uit; van koken tot leerbewerking en van weven tot echte wapendemonstraties met historische zwaarden. En Blacksmith – Thijs Borghuis komt demonstreren hoe een echte smid in de Middeleeuwen werkte. De leden van ‘Legio Secunda Augusta’ nemen de kijkers mee naar de Romeinse tijd omstreeks de eerste eeuw na Chr. De legionairs demonstreren hoe het toeging in het Romeinse leger: waaruit bestond hun uitrusting, hoe bereidden ze hun eten en vooral hoe vochten ze. Kinderen mogen natuurlijk meedoen. Daarnaast zijn er onder meer de Gjallar Vikings, de Ridders van Pendragon en de Ridders van Friesland maar ook de papiermaker en touwslager. En natuurlijk het kruidenvrouwtje de Polderkol.

Minder oud maar zeker indrukwekkend is de imposante mobiele stoomzaagmachine die de grootste bomen in korte tijd omzet in keurige planken. Vanuit Tilligte komt een hele serie fraaie stoommachines. Liefhebbers van klassieke tractoren komen extra aan hun trekken omdat de Nederlandse kampioen oldtimer ploegen Henk Klein Velderman zijn grote kunnen zal vertonen. De inwoner van het Gelderse Laren ploegt met een Mc Cormick D320 trekker uit 1957 met daarachter een Cormickploeg uit 1955 links en rechts werkend.

Opvallend is dat tijdens het festival ook gedemonstreerd wordt hoe miniatuur-tractoren, speciaal omgebouwd om radiografisch bestuurd te kunnen worden, bediend moeten worden. Opvallend zijn ook stands met prachtige Märklintreinen en met bijzondere uurwerken uit vaak al jaren gesloopte kerken. Ook is er het nodige te shoppen voor iedereen die wel eens Middeleeuwse kleding wil dragen.

Het muzikale programma is dit jaar flink uitgebreid. Binnen bij het speciale horecaplein met kinderhoek treden de Drentse volkszanger Erik van Klinken en het koor ‘Nog Eentie’ uit Marienheem op. In een grote tent op het evenemententerrein is een compleet Schots-Iers en Keltisch muziekprogramma met live-optredens van de in kilt gehulde Sassenachs, Hoppah! en ‘World of Stone’ .

Het festival duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree kost 6 euro per persoon (kinderen tot 13 jaar 2,50 euro), parkeren kost een euro. Zie ook www.historischfestivalraalte.nl

Lees ook

Officiële start van sloop bij Stevenskamp

HEETEN/RAALTE – Onder toeziend oog van bewoners en overige betrokkenen is vorige week dinsdag de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.