het zand in race voor kroonappels

Vanaf nu is deze voordracht te bekijken op staging2.kroonappels.nl onder gemeente Dalfsen, categorie Helpende Hand. In het stemweekend van 15, 16 en 17 maart kan iedereen hierop stemmen en zo het beschermpaar van het Oranje Fonds de weg wijzen naar ons mooiste sociale initiatief, namelijk de ligconcerten voor diepdementerende bewoners. De initiatieven met de meeste stemmen in de gemeente gaan door naar de volgende ronde.

Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale initiatieven. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele koninkrijk kunnen maatschappelijke organisaties bestaande initiatieven voordragen in één van de drie categorieën. De drie uiteindelijk winnende organisaties krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk 50.000 euro en een bronzen beeldje, uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning en Koningin.

Sinds 2009 organiseert Zorgspectrum Het Zand ligconcerten voor diepdementerende bewoners. Deze cliënten zijn lichamelijk en geestelijk beperkt en er zijn nog weinig mogelijkheden om te communiceren. Alleen door goed te observeren en aan te voelen kan getracht worden te achterhalen of de bewoner zich prettig voelt.

Muziek heeft de krachtige eigenschap om middels een andere weg (muzikaal) mensen te bereiken en te raken. En dat gebeurt tijdens een ligconcert. De muziektherapeut zingt en loopt met haar instrument langzaam van bed naar bed, noemt de bewoners bij naam en betrekt ze bij het concert.

De resultaten lijken nihil, maar zijn indrukwekkend. Zo ontspant een breekbaar oud dametje haar stramme vingers, pinkt een familielid een traantje weg en houdt een vrijwilliger de hand van de cliënt vast, aan het eind van het concert zijn er tevreden gezichten die rust uitstralen. Juist zij die vrijwel niet meer communiceren vanwege dementie, worden ondergedompeld in een muzikaal warm bad. Helpende handen van familie, vrijwilligers en de muziektherapeuten om deze kwetsbare groep te bereiken.

In locatie Zandhove in Zwolle is dit initiatief al goed geborgd en vindt er maandelijks een ligconcert plaats. Omdat de resultaten zo mooi zijn, wil Zorgspectrum Het Zand de ligconcerten ook uitrollen naar de vier andere locaties in Nieuwleusen (De Hulstkampen), Staphorst (De Berghorst), Wijhe (Het Weijtendaal) en Heino (Het Wooldhuis). Om dit te bekostigen zou een bijdrage van het Oranjefonds zeer welkom zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.