heetenaar als jihadi naar syrie

Volgens mensen uit zijn vroegere omgeving begon Droste, nu een jaar of 26, een paar jaar geleden met het lezen van de Koran. Puur uit interesse. Blijkbaar kon hij zich vinden in de teksten in het boek, want twee jaar geleden werd hij moslim. Later ontmoette hij, volgens mensen uit zijn omgeving, mensen die al langer moslim waren. Hij verruilde zijn kennissen voor islamitische vrienden. Zijn ouders lichtte hij niet over zijn vertrek naar Syrië, laat staan over zijn plannen.

Wat hij achterliet, is een audioboodschap van ongeveer tien minuten voor zijn ouders. In die boodschap legt hij zijn keuze uit. “Dag pap, dag mam. Dit is het bericht waarin ik jullie persoonlijk aanspreek. Dit bericht betekent dat ik niet meer in Nederland ben. Dat ik de roep van Allah, die God heeft geopenbaard in de Koran, dat ik daar gehoor aan heb gegeven.”

In een reportage van het tv-programma ‘De Vijfde Dag’ vertelt hij waarom hij naar Syrië wil om te vechten. Droste stelt in het programma dat, als mensen zouden weten wat hij ging doen, hij werd opgepakt en hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hing.

Droste stelt dat hij naar Syrië gaat om te vechten voor de vrijheid van moslims die onderdrukt worden. “Hoe kun je stil blijven zitten terwijl je ziet dat jouw zuster wordt verkracht, terwijl jouw broeder wordt onthoofd,” stelt de Heetenaar in het tv-programma. “We gaan de moslims massaal wakker maken en laten zien: He!”

Gevechtservaring heeft hij echter niet. Op de vraag of hij wel eens geschoten heeft antwoordt hij: “Met een luchtbuks, maar wat is dat nou in vergelijking met een AK.” Droste stelt in Syrië eerst getraind te worden door de verzetsgroep, bang om te sterven is hij niet. “Je moet denken aan de beloning. De beloning die er tegenover staat is in het verlof van Allah heel groot.”

Droste windt er in de reportage geen doekjes om, hij begrijpt waarvoor de Taliban en Al Qaida vechten. “Dan denk ik dat het mensen zijn die strijden voor een oprechte zaak.”

Hoe het lot van Victor Droste nu is, is onbekend. Een vriend van hem stelt dat hij inderdaad naar Syrië vertrokken is. Hoe het hem daar nu vergaat, weten we niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.