haarman kandidaat voorzitter lto salland

De ruim 700 agrarische leden in de drie gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte kunnen behalve over Haarman ook stemmen over twee andere nieuwe bestuurskandidaten; Geertjan Kloosterboer uit Oxe (gem. Deventer) en Jawin Klein Hegeman uit Loo-Bathmen (gem. Deventer).

Ben Haarman had vroeger een gemengd bedrijf (melkvee en vleesvarkens) bij Raalte en was al bestuurlijk actief bij de ABTB, een van de voorlopers van het huidige LTO Noord. In de periode 1990-2004 zat hij voor het CDA in de Raalter gemeenteraad. In 2006 verkocht hij zijn bedrijf aan de gemeente Raalte voor uitbreiding van bedrijventerrein de Zegge. Hij had zich daarbij tijdelijk terug- getrokken als raadslid. Daarna werd Haarman wethouder. Vorig jaar trad hij af na een geschil over een bodemverontreiniging op zijn voormalige bedrijf om zo zijn belangen onafhankelijk te kunnen dienen. De gemeente Raalte wil de extra gemaakte saneringskosten op Haarman verhalen. De betrokken partijen werken al maanden aan een schikking of rechtszaak.

Zowel de huidige als de kandidaat-voorzitter vinden dit geen bezwaar bij een benoeming als Sallands LTO-voorzitter. ‘’Natuurlijk is dit onderwerp uitgebreid aan de orde geweest in de gesprekken die ik met het bestuur heb gevoerd de afgelopen tijd. Als er ook maar één bestuurslid was geweest die bezwaar had gemaakt, dan had ik de kandidatuur niet aanvaard,’’ stelt Haarman. Hij kan desgevraagd niet zeggen wanneer zijn geschil met de gemeente Raalte over de opruim- en saneringskosten achter de rug is. ‘’Ik hoop alleen zo snel mogelijk. Ik ga er in ieder geval niet van uit dat het mij in toekomstige contacten met gemeentebestuurders in Raalte zal belemmeren. Ik verwacht gewoon dat bestuurders daar boven staan.’’

Haarman zegt zich ‘zeer vereerd’ te voelen toen hij vorig jaar benaderd werd; ‘’Ik keer zo toch terug naar mijn agrarische roots en kan mijn steentje bijdragen aan een goede toekomst voor de agrarische sector in Salland. Net als Gerrit spreekt het behartigen van het collectief belang voor deze sector mij aan. Eigenlijk lijkt dat veel op het wethouderschap. Ook dan zet je je in voor het algemeen maatschappelijk belang.’’

De kandidaat-voorzitter heeft nu op een andere locatie bij Raalte een agrarisch bedrijf waar biologische voedergewassen voor een geitenbedrijf geteeld worden. Daarnaast runt hij met twee vennoten een varkenshouderij in Moldavië. In deze voormalige Sovjet-republiek was hij eerder actief met een agrarisch demonstratie- en scholingsproject.

Haarman wil als Sallandse LTO-voorzitter de contacten met andere lokale en regionale ondernemers en werkgevers buiten de agrarische sector aanhalen. Landelijk gebeurt dat al, maar hij vindt die samenwerking ook op lokale en regionale schaal belangrijk; ‘’Het boer zijn is en blijft zeker een levensstijl. Elke boer moet daarnaast een ondernemer zijn, anders redt hij het gewoon niet meer. En dan hebben we veel dezelfde belangen als andere ondernemers in het MKB bijvoorbeeld.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.