gramsbergen zet zaterdag beste beentje voor

Met allerlei activiteiten op het gebied van wandelen, hardlopen, nordic walking, steltlopen, tonlopen, eierrace, stadswandelingen en kroeglopen, zet Gramsbergen zaterdag letterlijk het beste beentje voor. De activiteiten vinden plaats tijdens de tweede editie van het evenement “Gramsbergen, daar loop je mee weg!”. “Onze slogan geeft de veelheid aan activiteiten weer, maar ook dat het juist erg gezellig toeven is in ons stadje”, aldus voorzitter Ronald Belser van Stichting ProGram.

“Gramsbergen, daar loop je mee weg!” komt tot stand onder auspiciën van deze promotionele stichting, die nauw samenwerkt met enkele inwoners, Gymnastiekvereniging Gramsbergen, die in de zestiger jaren van de vorige eeuw ook al wandeltochten organiseerde, De Kindervrienden, M&M Run Events, Infocentrum Vechtdal, gezamenlijke horeca, de plaatselijke middenstandsvereniging EMM en LTO. Die samenwerking is ook de kracht van het evenement; het brengt een heel stadje letterlijk in beweging en, ondanks het frisse voorjaar, worden ook enkele honderden deelnemers van buitenaf verwacht. Het heeft ertoe geleid dat Gramsbergen met het wandel- en loopevenement in 2013 meedingt naar de provinciale titel in de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit.

Tijdens “Gramsbergen, daar loop je mee weg!” zijn er voor recreatieve en lange afstandwandelaars wandeltochten van 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer. Die voeren door enkele buurtschappen, langs de rivier de Vecht en ook wordt de grens richting het Duitse dorpje Laar overgestoken. Dezelfde routes kunnen ook worden afgelegd door sportieve mensen die aan nordic walking doen. Omdat wandelaars steeds meer belang hechten aan ‘beleving’, gaan de door Jan Maarten de Ruiter uitgezette routes over boerenerven en door stallen, over landgoed De Groote Scheere, langs de molens van Laar (Duitsland) en Ane en bierbrouwerij Mommeriete wordt aangedaan. De eerste Torentocht trok 583 deelnemers en werd door de KNBLO beoordeeld met het cijfer 8.

Hardlopers kunnen meedoen aan een recreatieve ontbijtloop. Voor de Gramsberger Breakfastrun is een parcours van 2,5 kilometer uitgezet in het stadje Gramsbergen, dat naar keuze een, twee, drie of vier keer kan worden afgelegd. Start- en finish is in de buurt van de brug over het Kanaal Almelo – de Haandrik. Na afloop kunnen de ongetwijfeld hongerig geworden lopers aanschuiven voor een Engels ontbijt met worstjes, spek, gebakken ei en witte bonen in tomatensaus.

Voor kinderen is er onder meer steltlopen, zaklopen en bliklopen. Verder is voor de wat oudere jeugd een avontuurlijke GPS-tocht. Wie wat meer wil weten over de geschiedenis van Gramsbergen kan meelopen met een van de twee historische stadswandelingen (ochtend en middag) onder leiding van een gids van het museum.

Een nieuw onderdeel is, gezien het rijke verleden van eierhandel in Gramsbergen en met het oog op de Pasen, de Gramsberger Eierrace. Uit drie mannen en drie vrouwen bestaande teams van onder meer verenigingen, straten en bedrijven leggen in het centrum een hindernisparcours af en doen dat met een ei op een lepel. Onder meer CF Kunststofffen, volleybalvereniging De Zwaluwen, Kindervrienden en een combinatieploeg van Stadsbelang Gramsbergen en Plaatselijk Buitengebied doen mee. Kroeglopen sluit “Gramsbergen, daar loop je mee weg!” af, met in enkele horecabedrijven in het centrum (live)muziek.

staging2.gramsbergen.nl/evenementen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.