fotograaf voor de camera arnold roolvink

Spontaniteit, dat is wat hij in zijn foto’s vast probeert te leggen. Hij doet dat regelmatig voor Salland Centraal. Deze week leggen we zijn eigen spontaniteit eens vast. Voor onze camera staat Arnold Roolvink.

Hij rende afgelopen zomer de hele Stöppelhaene met zijn camera over het festivalterrein, ging afgelopen najaar samen met collega-fotograaf Alex Witteveen naar de slipjacht in Luttenberg om daar een uiterst bijzondere fotoserie te halen en staat bij tij en ontij met zijn fotocamera op de vreemdste plekken. Neem bijvoorbeeld de explosie bij de waterzuivering op een vroege zondagmorgen in oktober. Wij hadden beeld dankzij Arnold Roolvink.

Hij kwam via een omweg in de fotografie terecht, want het liefst stond hij bij vliegvelden militaire vliegtuigen te spotten wat er voorbij vloog. “Zo is het eigenlijk ook begonnen,” vertelt Arnold. “Het begon met het verzamelen van nummertjes uit het leger. Eerst was het doel om alles een keer te zien vliegen, nu is het doel om alles superscherp op de foto te zetten. Dat is een behoorlijke uitdaging, want zo’n vliegtuig jaagt met zo’n 600 tot 700 kilometer per uur voorbij.”

Hoe zijn liefde voor vliegtuigen is ontstaan, kan hij moeilijk uitleggen. “Waarschijnlijk een klap van de molen gehad,” grapt hij. “Maar het zit me ook wel een beetje in het bloed hoor. Mijn vader was ook vliegtuigspotter. Wat er zo mooi aan is? Ja, dat is lastig uitleggen. Vraag een voetbalfan maar eens wat er zo mooi aan voetbal is en waarom hij geen hockey kijkt.”

Naarmate hij meer foto’s ging maken, kreeg hij steeds meer complimenten over zijn werk. Dat spoorde hem aan om vaker de camera te pakken. “Je begint met familiedingetjes, daarna wat feestje en zo loopt het door. Langzaam ontwikkelde ik echte passie voor de fotografie. Ik kreeg vaker te horen dat ik er iets mee moest doen.”

Zijn brood verdient hij niet met de fotografie. “Nee, maar dat zou ik wel willen.” Roolvink is technisch beheerder van de IT-infrastructuur bij de gemeente Enschede. En zijn foto’s? “Tot nu toe is het een leuke bijverdienste.”

Wat Arnold zoekt in zijn foto’s is spontaniteit. “Zowel bij mensen, tijdens evenementen en bij dieren in bijvoorbeeld de dierentuin. Dat je op één foto kunt aflezen hoe die persoon zich voelt. Dat zoek ik continu.” Wat hij ook graag wil, is niet alleen ‘normale’ foto’s maken. “Een foto is uniek als een ander hem niet heeft gemaakt. En dat zoek ik, het unieke. Dat een ander er naar kijkt en zoiets heeft van: ‘wow’.”

We vroegen Arnold om twee van zijn favoriete foto’s mee te nemen. Als eerste pakt hij er een foto van Ilse de Lange bij. Hij maakte de foto tijdens haar optreden op Stöppelhaene 2012. “Naast het feit dat ik graag naar haar muziek luister, zie je in de foto de sfeer die er die avond hing. Die grote glimlach, je kunt aan haar zien wat de sfeer in het publiek tijdens haar optreden was. En dat zonder dat je het publiek op de foto ziet.”

Zijn tweede foto, een bijzonder spectaculaire, schoot hij tijdens een open dag van de Luchtmacht. “Dat zie je niet elke dag, ze gaan met de helikopter over de kop. Wat ook bijzonder is, is dat ze flares afwerpen. Dat zijn raketmisleiders, vuurballetjes om te voorkomen dat ze zelf geraakt worden.”

Wie meer foto’s van Arnold Roolvink wil zien, kan terecht op zijn website: staging2.fotoarnold.nl Mailen kan natuurlijk ook: info@fotoarnold.nl .

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.