fotograaf voor de camera alex witteveen

We vroegen hem om twee van zijn mooiste foto’s uit te zoeken, maar hij kwam met een USB-stick vol foto’s naar de redactie. Als we hem vertellen dat hij er toch echt twee uit moet kiezen, komt hij na lang aarzelen met twee foto’s op de proppen. Alex Witteveen uit Heeten is gepassioneerd fotograaf.

Tevreden is hij niet snel over zijn foto’s, hij blijft altijd zoeken naar verbetering: “Het mooiste vind ik een plaat maken die wat vertelt, maar de mooiste plaat moet je altijd nog maken,” stelt Alex over zijn benadering van fotografie.

Zo’n 25 tot 30 jaar geleden kwam hij voor het eerst in aanraking met fotografie. “Ik zocht een goedkope, kleine fotocamera. Ik liep bij de Fotograaf binnen. Door het enthousiasme van Clark Hueting ging ik met een spiegelreflexcamera de deur uit.”

Witteveen begon met fotograferen bij tractorpulling. “Dat deed ik voor teams en voor het clubblad van de tractorpulling. Vervolgens heb ik uitgezocht of ik ook zelf aan tractorpulling kon gaan doen, maar dat bleek onbetaalbaar. Vervolgens ben ik het toch gaan doen: Schaal 1 op 10. Radiografisch tractorpulling. Door onenigheid binnen de vereniging ben ik uiteindelijk opgestapt en heb toen de fotografie weer steviger opgepakt, met volle passie.”

Uiteindelijk sloot Witteveen zich aan bij de Deventer Fotokring. “Daar heb ik verschillende cursussen gevolgd en zit er nog steeds bij. Daarnaast zit ik bij een fotogroepje dat fotografeert rond het thema van de boekenweek. Dit jaar is dat ‘gouden tijden, zwarte bladzijden’.”

Witteveen heeft op 1 maart een expositie in Deventer geopend die aansluit bij dat thema. De hele maand zijn de foto’s te zien in de Latijnse School. In de expositie legt Alex zich toe op het boerenleven. “Tijden van toen en tijden van nu. En laat de kijker maar beslissen wat hij een goede tijd of een zwarte bladzijde vindt.”

Wat Witteveen het mooist vindt om te fotograferen? “Mensen. Ik vind het enorm leuk om emotie, gedrag en bewegingen te fotograferen. Het is gewoon mooi om mensen in hun waarde te laten zoals ze zijn. Dat je mijn aanwezigheid niet in de foto terugziet. Dat ze echt met hun eigen bezigheid bezig zijn, dat vind ik het mooiste.”

Een goede foto bevat volgens Alex ‘power’. “Een foto moet kracht uitstralen. Emotie, gevoel. Dat is het fijnste om naar voren te halen, maar toch mensen in hun eigen omgeving te blijven plaatsen.”

Zoals we aan het begin van dit verhaal al vertelden, Alex had wat moeite om twee van zijn mooiste foto’s uit kiezen. Uiteindelijk komt hij met een foto van de slipjacht in Luttenberg op de proppen. Een paard komt net het water uit. “Die power. Dat zo’n paard recht op je afkomt, heel kort bij je is. Dat gespat van het water, het geweld. Dat paard gaat niet aan de kant voor jou. Het dier straalt enorm veel kracht en geweld uit.”

Als tweede foto koos Alex een plaat van plaatsgenoot Erwin Nijhoff. “Zijn inleving in de muziek is goed te zien in deze foto. Juist dat probeer je vast te leggen en dat is redelijk gelukt in deze foto.”

Wie meer wil weten over de foto’s van Alex Witteveen, in contact met hem wil komen of een opdracht voor hem heeft, kan binnenkort terecht op de website staging2.alexwitteveenfotografie.nl . Mailen kan ook: alexwitteveen@home.nl . En of hij ook commercieel in te huren is? “Ja hoor, voor wéínig!” grinnikt hij met een gespeeld accent.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.