forumdiscussieavond fnv lokaal raalte

De tentoonstelling de “Bijzondere Werknemer werd 6 maart afgesloten met een forum/discussie avond. FNV Lokaal Raalte organiseerde in het Anna huis een tentoonstelling over de “Bijzondere Werknemer”. De tentoonstelling bestond uit een aantal portretten van mensen, die werken in de Sociale Werkplaatsen. De tentoonstelling vond plaats op 4,5 en 6 maart.

Hoewel door secretaris Gerard Klein Douwel en zijn team heel veel werk werd verzet om de tentoonstelling te promoten, was de aanloop op tentoonstellingsdagen vrij matig te noemen.

Op de forum/discussieavond viel het aantal bezoekers niet tegen. Na de opening door de voorzitster van FNV Lokaal Raalte, die welkomsrede besloot met de woorden: “We mogen ze niet laten vallen.” werd door actrice Els Holtzer een personage uit de tentoonstelling vertolkt.

Ans Pelzer, vertegenwoordiger van de FNV in Beweging, gaf toelichting over het doel van de tentoonstelling en het programma. Daarna gaf ze leiding aan de discussie. In het forum hadden plaatsgenomen, de heer G. Hiemstra, wethouder gemeente Raalte, de heer W. Haarman, voorzitter Raalter Kring Werkgevers en de heer Gertjan Tommel, bestuurder AbVaKaBo voor Sociale Werkvoorziening (WSW).

De discussie ging over verschillende onderwerpen. Aan de orde kwam, dat Den Haag de gemeenten met een schier onoplosbaar probleem opzadelen door de gemeenten bijvoorbeeld het aantal te plaatsen vacatures te verminderen tot 30 procent. Hierbij wordt voorbijgegaan, dat een groot aantal van de werknemers gewoon onder CAO werken en in principe tot pensioengerechtigde leeftijd recht op een baan hebben. Den Haag gaat er vanuit, dat de gemeenten beter “maatwerk” kunnen leveren en heeft alvast de kortingen ingevuld. De Kring van Raalter Werkgevers gaf aan moeite te hebben met de quotumregeling.

De werkgevers in Raalte en omgeving hebben oog voor werknemers met een beperking, maar oplegging van boven af gaat vermoedelijk niet werken. Sommige werknemers zullen het voor lief nemen de boete te betalen. De administratieve “rompslomp” wordt te lastig gevonden. Ze zouden graag zien, dat werknemers van de SW gedetacheerd worden, waarbij de administratieve afwikkeling bij de SW blijft, zodat bijvoorbeeld bij ziekte snel voor een vervanger gezorgd wordt.

De visie van de vakbond werd vertolkt door Gertjan Tommel. Alle maatregelen zijn min of meer een ramp voor de Sociale Werkvoorziening. De bezuinigingen zullen er toe leiden, dat veel mensen “achter de geraniums” zullen belanden, met alle gevolgen van dien.

Daarna was er gelegenheid om vragen te stellen door het publiek. Hierbij werd opgemerkt, dat de brutolonen voor hetzelfde werk bij detachering nogal verschilden. Als oplossing werd aangedragen, dat iemand hetzelfde hoorde te verdienen als een normale werknemer,rekening houdende met de beperking, uit te drukken in een percentage (dispensatie). Nu wordt het inkomen eventueel aangevuld tot het minimum loon. Hierbij zouden de quotumboetes ingezet kunnen worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.