erfeigenaren ontvangen bomen en planten

In de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer ontvangen twaalf erfeigenaren streekeigen bomen en planten. Dit wordt gedaan in het kader van Streekeigen huis en erf & Erfgoed Salland (SHEES). SHEES is een samenwerking tussen de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer, Landschap Overijssel, de Monumentenwacht en Het Oversticht en wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente, de provincie Overijssel en Europa.

Samen met ruim 180 bewoners die al eerder meededen, draagt SHEES bij aan het versterken van de typische kenmerken van Salland. Voor erfeigenaren uit de gemeente Deventer is nog ruimte in het project. Meer informatie hierover is te vinden op staging2.landschapoverijssel.nl/streekeigenhuisenerf

De erfeigenaren ontvangen ruim 1350 bomen en planten en 600 meter haag. Op een erf in Deventer is een houten wagenschuur met een typische dwarskap opgeknapt. De deuren van de schuur zijn een tikje hoger om de kar er goed in en uit te kunnen rijden. Opnieuw gevoegde gevels, rieten daken, hagen om de tuin en herstelde schuren zijn een sieraad in Salland. Erfeigenaren in Deventer kunnen contact opnemen met Jetty Looijenga via: jetty.looijenga@raalte.nl.

Vroeger lag de inrichting van een erg min of meer vast. Veel bebouwing en beplanting hadden een praktisch nut. Daardoor ontstonden bepaalde kenmerken die je alleen in bepaalde streken zag. Denk hierbij aan de manier waarop een erf is ingericht met beplanting zoals fruitbomen, linde en eik, maar ook typische bouwwerken zoals landhekken, waterputten, kippenhokken en hooibergen. Deze elementen maken de streek onderscheidend van de rest van Nederland. Het is belangrijk dat deze kenmerken behouden blijven, aangezien iedereen hiervan kan genieten.

Om de fruitbomen een goede start te geven kunnen deelnemers aan dit project met korting deelnemen aan de extra snoeicursus die 27 april in het westen van de provincie wordt gehouden. Zo krijgen de fruitbomen een goede start. Op staging2.landschapoverijssel.nl is meer informatie te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.