eerste overijsselse kievitsei gevonden in wijhe

Het eerste kievitsei van de provincie Overijssel is dinsdag gevonden in Wijhe. De vinder is

Luud Steen, coördinator van de weidevogelwerkgroep van IVN Olst-Wijhe. Luud vond het eerste om 13.30 uur in een maïsperceel aan de Scherpenzeelseweg. Met de vondst van dit ei is het weidevogelseizoen 2013 voor de bijna honderd Sallandse weidevogelbeschermers dan ook echt begonnen.

Ieder voorjaar strijkt een groot aantal weidevogels neer in het Sallandse boerenland. Soorten als kievit, scholekster, grutto, wulp en tureluur moeten er nestelen, broeden en hun jongen grootbrengen. Het voorjaar is echter ook de tijd dat er op het land allerlei werkzaamheden plaatsvinden als slepen, maaien, ploegen of inzaaien.

Dit is ook de tijd dat het vee de weide ingaat. Om te zorgen dat zoveel mogelijk eieren uitkomen en kuikens kunnen uitvliegen zijn veel boeren en vrijwilligers bezig met weidevogelbescherming. Nesten worden gezocht en gemarkeerd. Bij de landbewerking ziet de boer hierdoor het nest en kan hij dit ontzien. Bij loslopend vee wordt een ijzeren nestbeschermer over het nest geplaatst, zodat het vee het nest niet kan vertrappen.

Mocht je het leuk vinden actief mee te helpen met het beschermen van weidevogels.

Dan kun je je aanmelden bij een van de vier Sallandse weidevogelgroepen: Weidevogelwerkgroep Deventer eo, IVN Olst-Wijhe, IVN Raalte of weidevogelwerkgroep “Bezuiden de Vecht” Heino.

Voor meer info: staging2.ivn.nl/raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.