duurzame oxycell van oxycom

De OXYCELL van OXYCOM zorgt ervoor dat je in alle seizoenen een gebouw voldoende kunt ventileren. In verschillende seizoenen combineert de OXYCELL het ventileren met koelen en in de winter met warmteterugwinning. Het is wereldwijd uniek dat met één technologie verschillende behoeftes vervuld kunnen worden. Het bedrijf is sinds 2000 gevestigd in Raalte.

Hans Reinders, CEO van OXYCOM, begon in 2000 met onderzoek naar deze milieuvriendelijke technologie. In 2002 investeerde OXYCOM twee miljoen euro in een productiestraat voor warmtewisselaars, de OXYCELL. Tot 2006 ging het goed met OXYCOM maar begin 2006 verloor het bedrijf een grote order van de grootste caravan-/camperbouwer van Duitsland. Het bedrijf kwam in een lastige fase. Hans Reinders nam afscheid. Er werden nog wel nieuwe investeerders gevonden die het bedrijf wilden doorzetten. In 2009 bleek dat ze het succes van de beginjaren niet meer konden bereiken.

Toen besloot Hans Reinders om toch nieuwe energie en geld in het bedrijf te pompen. Begin 2011 werd opnieuw geïnvesteerd in een compactere en vooral sneller te produceren OXYCELL. Deze productielijn is ontwikkeld door het bedrijf Tumakon in Hengevelde. Eind 2012 zijn de eerste leveringen de deur uit gegaan.

De eerste afnemer van de OXYCELL was een Australisch bedrijf dat een order plaatste 100.000 warmtewisselaars in vijf jaar. Ook zijn er bedrijven in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten die deze technologie op hun markten willen brengen. Met de OXYCELL kan 90 procent van de energie die gebruikt wordt voor koeling in het Midden-Oosten bespaard worden. Ook werkt de OXYCELL op zonne-energie waardoor tijdens zonuren geen netstroom meer nodig is.

Toen OXYCOM in 2000 begon, was het bedrijf de markt ver vooruit. Er werd in de wetgeving nog geen rekening gehouden met bezuinigen op energie in gebouwen. De laatste vijf jaar is de wetgeving in verschillende landen verscherpt waardoor minder energie gebruikt mag worden. In Europa valt de technologie onder “renewable energy”. Twintig procent van de energie in nieuwe gebouwen moet gehaald worden uit renawable energy. Dit kan door middel van de OXYCOM technologie worden ingevuld.

Het bedrijf volgt de zogenaamde Intel Inside-strategie. OXYCOM maakt geen eindproducten maar alleen de kern (OXYCELL) van een luchtbehandelingsapparaat. Deze wordt geleverd aan alle partijen die in de markt aanwezig zijn. Hierdoor is OXYCOM geen concurrent van de bestaande marktpartijen maar een partner.

De productielijn in Raalte is vooral bedoeld voor de Europese markt. De komende zes tot acht jaar zullen er kopieën van de productielijn bij klanten in Amerika of Azië worden geplaatst. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het verschil van de dollar ten opzichte van de euro, vrachtkosten en importheffingen.

Het is een leuk team bij OXYCOM, ieder met zijn eigen deskundigheid, waar plaats is voor nieuwe talenten. Zo zal begin mei de commercieel directeur van één van Europa’s grootste producenten van warmtewisselaars het team komen versterken. Op dit moment is OXYCOM op zoek naar een machine-operator en een directiesecretaresse met affiniteit voor financiële zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.