duurzaam boeren dat mag niet van raalte

De zoon van Kievitsbosch, die over een paar jaren in de voetsporen van zijn vader wil treden, kwam enkele jaren geleden met een opdracht van school thuis. Het zou volgens zijn zoon een goed idee zijn om een deel van de boerderij naar de andere kant van de weg te kunnen verplaatsen. ‘‘Dat helpt tegen ziektes ’’, aldus de boer. Zijn bedrijf heeft namelijk zowel kippen als koeien.

Vervolgens begon de stroeve tocht langs het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte. ‘‘Het is een vervelende situatie’’, zegt Kievitsbosch. Zijn bedrijf ligt in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) en zou door de wijzigingsbevoegdheid van het college uitgebreid kunnen worden. Met het nieuwe bestemmingsplan buitengebied was dit ook al mogelijk geweest, maar de casus bleef toen liggen bij de individuele gevallen. Ook daar werd er niet naar gekeken. Hij kon de hulp van raadsleden, waaronder van Vitaal Salland goed gebruiken. ‘‘Zij hielpen me op weg.’’

Jan Oostewechel (Vitaal Salland) was één van die te hulp schietende raadsleden. Hij diende een motie in, waarin hij pleitte voor het verrichten van maatwerk. Deze werd ondersteund door vijf andere partijen, waaronder de VVD en SP. ‘‘Misschien moet je wel het LOG opheffen. Dan heb je de mogelijkheden wel’’, licht Oostewechel de motie toe. Er kan wat maatwerk worden verricht, maar dan moet het college er wel wat voor willen doen.’’

Niet geprobeerd

Oostewechel en Kievitsbosch mogen dan alles hebben geprobeerd om de boerderij de impuls te geven die zij nodig vinden. Het college heeft dat niet gedaan, vinden ze. ‘‘Ze hebben niet alles geprobeerd’’, aldus Oostewechel. ‘‘Het is niet mogelijk in Raalte. Het college heeft zeker niet meegewerkt’’, zegt Kievitsbosch.

Daarbij is de boer al helemaal niet te spreken over de rol van het CDA. De christelijke partij mag dan bekend staan als de partij die het altijd goed voor heeft met de boeren, in dit geval is daar geen sprake van. ‘‘Het lijkt wel alsof het CDA tegen landbouw is en die Bennie Grolleman is zelf een boer!’’

Oostewechel is van mening dat het college nu niet de kansen benut als het gaat om duurzame landbouw. “Raalte ambieert een duurzame gemeente te zijn. Het komt een beetje gemanipuleerd over. Ik krijg soms het idee dat de wethouder niet de waarheid vertelt.”

Kievitsbosch voelt zich benadeeld. Hij kan zijn ideologische en economische idealen als ondernemer niet najagen. ‘‘We zijn weggekaart. Er was verder van alle kanten groen licht. Maar dan heb je ook net dat steuntje in de rug nodig van de gemeente.’’ Jammer vindt hij het des te meer voor zijn zoon, die zijn vader wil opvolgen. ‘‘Het is in deze sector al lastig om opvolging te hebben. Die heb je dan en vervolgens krijg je weer geen medewerking.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.