dijkleger velt en vecht inspecteert dijken

Dachten we dat we het gebied aardig goed kenden, dat bekend was welk dijkvak waar begint en waar de hectometerpaaltjes staan …. in het donker is dat heel anders. Een dijk is prima te vinden en daarmee ook de paaltjes ter controle. Andere delen van de Vecht hebben een kering van natuurlijke hoogte waardoor er geen handig dijk ligt voor de oriëntatie. Gelukkig hebben alle patrouilles hun dijkvakken kundig gecontroleerd om daarna weer terug te keren naar de basis.

Zoeken naar gevaar

Door het waterschap waren situaties gemaakt die zeker niet wenselijk zijn bij hoog water. Zoals rommel op de dijk en in het water bij o.a. de Loozensche Linie – dat we de ochtend erna gelijk weer hebben weggehaald. Maar ook scheuren in de dijk en plaatsen waar water over de dijk spoelt of met zand uit de dijk sijpelt (piping in waterschapstermen). Deze laatste moesten de dijkwachters vinden via foto’s die op bordjes in de dijk waren gestoken. De grootste uitdaging werd gesimuleerd bij gemaal Oude Vaart in Oud-Bergentheim. Daar zorgde een paal in het water ervoor dat een klep niet kon sluiten. Door de hoge waterstand stroomde het water de andere kant op. Het achterliggende land rond Bergentheim had natte voeten kunnen krijgen. Gelukkig was het een simulatie en mocht dit in het echt gebeuren is er een extra veiligheidsklep om dicht te draaien.

Echte meldingen

Er waren ook echte meldingen. Zo trof een patrouille 2 hectometerpaaljes aan op dezelfde locatie, terwijl daar toch minstens 100 meter tussen moet zitten. Misschien handig voor de boer die het land bewerkt, maar lastig bij het doorgeven van schade of een gevaarlijke situatie. En onhandig bij het plannen van werkzaamheden om de dijk weer veilig te maken.

Daarnaast is nu bekend waar konijnen de dijk aan het ontdekken zijn en dat er hier en daar wat ruigte op de dijk staat.

Goede leerervaring

De waardering van de dikke 8 laat zien dat het een goede leerervaring is geweest voor de dijkwachten en de organisatie. Afgezien hiervan was het een prachtige avond met een recordtemperatuur voor begin maart onder een heldere sterrenhemel. Bij echt hoog water is dit wel anders, reden te meer waarom iedereen extra genoten heeft van deze dinsdagavond met zaklantaarns op de dijken langs het water. Want een veilige Vecht blijft belangrijk, ook in het donker.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.