cda daagt vvd uit over n35

Het CDA rekent er op dat de VVD onverkort vasthoudt aan de bestaande afspraken tussen het rijk en de regio over opwaardering van de N35. Dit zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum in reactie op uitlatingen van VVD’er Ton Elias, die het CDA van “leugens” beticht over de kabinetsplannen met het karrenspoor. Van Hijum wijst er op dat ook de provincie Overijssel en het regionale bedrijfsleven zeer ontevreden zijn over het uitstellen en schrappen van delen van de plannen. “Hebben zij het allemaal verkeerd gezien?”, houdt hij Elias voor. Van Hijum daagt de VVD uit om het kabinet samen in een motie vast te pinnen op de oorspronkelijke afspraken. Dit kan op 8 april aanstaande tijdens een Kamerdebat over de wegenplannen.

Van Hijum wijst er op dat CDA en VVD in 2006 samen aan de wieg stonden van de plannen tot verbetering van de N35, met het amendement Van Hijum/Hofstra (EUR 16 mln). Daarna hebben het rijk en de regio een ‘marsroute’ afgesproken om de weg stap voor stap te verbeteren. “Laten we in de geest van dat amendement het resultaat voor de regio voorop stellen”, stelt de CDA’er. De stand van zaken is als volgt:

– Zwolle-Wijthmen. Hiervoor hadden rijk en regio 56 mln op de plank liggen, de oplevering stond in 2014 gepland. Minister Schultz besloot in februari bij de invulling van de bezuinigingen op infrastructuur echter om de uitvoering op de lange baan schuiven (na 2018). Daar lijkt het kabinet nu op terug te willen komen, zo blijkt uit een voetnoot in een recente brief over het bezuinigingspakket voor 2014. Dat is op zich goed nieuws. Maar het is nog onzeker of er voldoende middelen zijn om in 2014 met de uitvoering te starten. Het ministerie van I&M moet volgens dezelfde brief ook extra bezuinigen. Ook zijn de plannen nog niet definitief.

– Wijthmen- Nijverdal. Voor dit weggedeelte hadden rijk en regio samen 10 mln uitgetrokken. De rijksbijdrage van 5 mln is geschrapt. Dit budget zou worden gebruikt voor maatregelen om de weg verkeersveiliger te maken, naast een nadere verkenning van de opwaardering. Het gaat dus zeker niet alleen om “papier”.

– Nijverdal-Wierden. Rijk en regio hebben 80 mln beschikbaar, en dit geld blijft beschikbaar. Het bedrag is echter hooguit voldoende voor een sobere variant met stoplichten in Nijverdal. Dit doet afbreuk aan de ambitie van een 2×2 doorstroomweg. Over de uitvoering bestaat dan nog geen overeenstemming tussen rijk en regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.