brocante de charme van afgebladderde verf

Het moderne recyclen, zo wordt het al genoemd. Brocante. ‘Shabby chic’ noemen de Engelsen het, ‘haveloos modieus’. Een verweerde houten bank tegen de muur van de gang. Een oude vitrinekast, opgevrolijkt met een likje krijtverf. De een vindt het ‘oude troep’, een ander gebruikt liever de term ‘brocante’.

“Je moet er gevoel voor hebben,” zegt Paula Herbrink, eigenaar van ‘Brocantiek enzo’. Ze heeft haar zaak in een omgebouwde boerenschuur vlakbij Lemelerveld. “En dat hebben mijn klanten. Ze geven zelf een draai aan de spulletjes en gebruiken ze naar eigen inzicht.” Het Franse woord ‘brocante’ betekent oorspronkelijk curiosa of antiquiteit, maar die betekenis dekt niet de hele lading. Brocante hoeft namelijk niet antiek te zijn. En zeldzaamheid is ook geen voorwaarde. Sommigen scharen alleen nostalgische accessoires onder die noemer, anderen geven ook meubels, sierlijk gekruld of niet, die naam mee. Hoe het ook zij, bij ‘Brocantiek enzo’ van Paula Herbrink komen vertegenwoordigers van beide groeperingen volledig aan hun trekken.

Paula heeft haar showroom gezellig ingericht. De aangebrachte afscheidingen geven je het idee dat je telkens in een ander kamertje terechtkomt. En daarbinnen zijn de artikelen samenhangend gerangschikt. Zo is er bijvoorbeeld een ruimte met curiosa uit de jaren zestig en een uit grootmoeders tijd, compleet met lampetkan, koperen kroonluchter en romantisch serviesgoed. Ook wandversiering, prenten, speelgoed en glaswerk maken deel uit van de verzameling. En niet te vergeten de religieuze objecten, zoals beelden, devotieplaten en, zowaar, een rozenkrans.

De meubeltjes en kasten worden door Paula zelf opgeknapt en, eventueel, gepimpt of gerestyled. Voor het schilderwerk maakt ze gebruik van de matte krijtverf van Annie Sloan. Daar is ze overigens ook dealer van als enige in deze regio. De verf is in meerdere kleuren verkrijgbaar en voor alle materialen te gebruiken. In de toekomst wil Paula ook workshops geven in het gebruik van deze verf.

‘Brocantiek enzo’

Twentseweg 67

Lemelerveld

Tel. 06 – 10 76 28 55

staging2.brocantiekenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.