bibliotheken in particuliere handen

Opinie – In de gemeente Waterland – Volendam en omstreken – is een particulier bedrijf eigenaar van de bibliotheken aldaar. Die bibliotheken moesten dicht wegens bezuinigingen, de particulier dook er in, de bibliotheken zijn open gebleven.

Als gemeenten straks echt aan het werk komen met de extra taken die ze van het rijk hebben gekregen en ze zijn tussendoor ook nog even groter gegroeid zijn naar 100.000 inwoners, dan is het tijd de taken die ze uitvoeren, nog eens een keer goed tegen het licht te houden. De bibliotheken en de functie die ze hebben, komen dat vast weer op de politieke praattafel terecht.

Karmac, De particulier in Waterland hoorde van de sluitingen, ging met de gemeente in gesprek, besprak het lijstje van wensen en eisen en zei: “dat kunnen we wel.” “Ook voor dat weinige geld dat we er nog voor over hebben?” “Met gemak.”

Waarom kon dat nu ineens? We hoorden er van de week een interview over op de radio met die particulier. Het bleek vooral te zitten in een zuivere vertaalslag van wensen en eisen naar de praktijk.

Mooi voorbeeld: de gemeente wil boeken uit kunnen lenen in een kerkdorp. De bibliobus brengt die boeken. De gemeente stopt dan snel ook nog even een bibliothecaresse bij in die bus. Want als er dan vragen zijn van de bezoekers van de bus… Als je dan na een tijdje die bibliothecaresse wil wegbezuinigen – of omdat er nooit iemand vragen stelt of omdat je de service te duur vindt – krijg je vanzelf weerstand. Verworven rechten en dat soort argumenten.

Gek is dat, als een gemeente zo’n service wegstreept, sta je op z’n achterste poten. Als een ondernemer dat doet, denk je eerder van: ‘kijk, zo kan het ook’.

De ondernemer nam een chauffeur aan die wel wat van boeken wist, maar vooral een chauffeur die iets van zoeken op internet wist. En zo kregen de mensen in het kerkdorp (doelgroep is kinderen en onderen, de rest komt wel in de hoofdvestiging van de bieb) uitleg over hoe ze boeken konden bestellen die de bus mee moest nemen bij een volgend bezoek.

En zo werd het goedkoper en beter.

Zo moet overheid en ondernemerschap vaker samenkomen. Wij denken daarom dat de forse subsidie aan grote festivals in onze regio ter bevordering van de lokale econome, een gouden zet is van de provincie.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.