beeldentuin kasteel het nijenhuis succes

Ruim 60.000 mensen brachten sinds de heropening in het voorjaar van 2012 een bezoek aan de volledig vernieuwde beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino/Wijhe. Dit jaar gaat de beeldentuin zijn tweede seizoen in. De beeldentuin is één van de grootste en meest bijzondere beeldentuinen van Nederland. Samen vormen de beelden rond het Nijenhuis een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel, worden ongeveer 80 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel. Een van de eerste beelden op de route is de kubistische ‘Zonnewijzer’ van Ossip Zadkine. Het beeld werd geplaatst door Dirk Hannema, die in 1958 in het Nijenhuis ging wonen en zijn kunstcollectie openstelde voor publiek.

Bekende buitenlandse namen die in de beeldentuin te zien zijn, zijn onder meer Kenneth Armitage, Mario Negri, Eugène Dodeigne, Andreu Alfaro, Waldemar Otto, Pino Castagna en de Zhou Brothers. De Nederlandse beeldhouwkunst wordt vertegenwoordigd door Jan Bronner, Charlotte van Pallandt, Han Wezelaar, Karel Appel, Nic Jonk, Arthur Spronken, Dora Dolz, Pjotr Müller, Tom Claassen, Elisabet Stienstra, Frode Bolhuis en vele anderen. Echte blikvangers zijn de metershoge beelden van Heringa/Van Kalsbeek, Ronald A. Westerhuis en David Bade. Deze beelden werden aangekocht in samenwerking met Mojo Concerts. Elk jaar verhuist één of meer van deze beelden tijdelijk naar het bekende Lowlands Festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.