acupunctuur behandeling en preventie

Acupunctuur is bekend als behandelwijze voor chronische en acute klachten. Goed onderhoud van het lichaam kan echter veel klachten voorkomen voordat ze zich manifesteren. Een behandeling met acupunctuur kan ook worden ingezet als “onderhoudsbeurt” voor lichaam en geest.

Acupunctuur is het meest bekende onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en wordt reeds duizenden jaren toegepast.

Ook in het Westen wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van acupunctuur. Aanvankelijk gebeurde dit vooral bij chronische klachten waar de reguliere geneeskunde geen oplossing biedt. Tegenwoordig wordt het ook preventief gebruikt; om ziekte te voorkomen en voor het herstellen van balans, zowel lichamelijk als geestelijk.

Acupunctuur verhoogt de weerstand van het lichaam, het vermindert stress en maakt dat het lichaam de gevolgen van stress makkelijker kan opvangen. Daarnaast vermindert het pijn.

De toepassingsmogelijkheden voor acupunctuur zijn zeer uitgebreid. De sleutelwoorden bij acupunctuur zijn energie (Qi) en energiebanen (meridianen). Een acupuncturist werkt met behulp van naalden, moxa en cupping (zie staging2.acupunctuurolstwijhe.nl voor uitleg). Dit alles om de Qi te versterken en te bewegen en stagnaties in het lichaam op te lossen.

Behandeling van de oorzaak

Binnen TCG gaat men op zoek naar de oorzaak van de verstoring die zorgt voor het ontstaan van de klacht. De verstoring kan op een hele andere plek in het lichaam plaatsvinden dan de plek waar de klacht zich uit. De behandeling gaat dus verder dan alleen symptoombestrijding.

Het uitgangspunt van TCG is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloed. Dat is terug te zien in bijvoorbeeld het ritme van dag en nacht en de wisseling van seizoenen. Elke verandering roept een reactie in het lichaam op, die bedoelt is om ons evenwicht te herstellen. Als er sprake is van een langdurige verstoring van het evenwicht, dan is men niet in staat om die veranderingen op te vangen, waardoor klachten ontstaan.

Voorjaarsmoeheid

Een voorbeeld van een dergelijke klacht is voorjaarsmoeheid, waar veel mensen last van hebben. Net zoals in de natuur alles weer tot bloei komt en ”wakker” wordt na de winter, is het ook de bedoeling dat wijzelf letterlijk en figuurlijk weer naar buiten komen. We worden weer actiever en zoeken graag de warmte van de zon op. Veel mensen zijn dan ook blij dat de lente er weer aan komt na een winter van vaak veel binnen zitten. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen voelen zich lusteloos en moe en soms neerslachtig. Het lichaam heeft moeite om weer ”opnieuw op te starten”.

Hooikoorts

Een ander bekend fenomeen voor veel mensen is hooikoorts in het voorjaar als er weer pollen in de lucht zitten. Vervelende klachten als een loopneus en niezen, jeukende en branderige ogen, maar ook een duf en zwaar gevoel in het hoofd dienen zich weer aan. . Als het afweersysteem van je lichaam in de war is, kan het overmatig gaan reageren en de stof histamine vrijmaken, waardoor de genoemde klachten ontstaan.

Zowel voorjaarsmoeheid als hooikoorts zijn typische voorbeelden van een verandering in de natuurlijke cyclus, die het lichaam door een disbalans niet kan opvangen en waardoor klachten kunnen ontstaan. Een behandeling met acupunctuur helpt je in beide gevallen het natuurlijk evenwicht te herstellen.

Net als in veel gevallen geldt ook voor voorjaarsmoeheid en hooikoorts dat preventieve behandeling met acupunctuur een groot deel van de klachten kan voorkomen of de ernst ervan kan verminderen.

Meer informatie?

Vraagt u zich af wat acupunctuur voor u kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op met José Dezijn, acupuncturist bij Acupunctuur Olst-Wijhe. 0570- 565438 – info@acupunctuurolstwijhe.nl of kijk op staging2.acupunctuurolstwijhe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.