sallandwonen helpt meer mensen aan huis

Woningcorporatie SallandWonen heeft in 2012 475 woningzoekenden aan woonruimte geholpen. Dat zijn er ruim honderd meer dan in 2011. Deze cijfers komen uit de recentelijk verschenen rapportage woonruimteverdeling, een rapport dat vanaf nu ieder jaar zal verschijnen.

Dat meer woningzoekenden aan woonruimte zijn geholpen, heeft deels te maken met de oplevering van 118 nieuwbouwwoningen. In de bestaande voorraad zijn echter ook meer woningen verhuurd dan in de afgelopen jaren. Ondanks het feit dat SallandWonen meer mensen aan een huurwoning heeft geholpen, blijft het aantal ingeschrevenen (7.857) hoog. Van deze groep zijn 1.055 mensen actief op zoek naar een huurwoning en hebben 6.802 woningzoekenden niet gereageerd op het woningaanbod in 2012.

Aardig detail is dat de ingeschreven woningzoekenden van buiten de regio in verhouding actiever zijn dan de woningzoekenden uit de beide gemeenten. Gemiddeld staan mensen bij toewijzing van een huurwoning 4,5 jaar ingeschreven als woningzoekende, maar er zijn ook woningen waar men per direct terecht kan. Met name de seniorenwoningen verhuren moeizaam, zowel in de nieuwbouw als in delen van de bestaande woningvoorraad. Bij de inschrijving kunnen woningzoekenden aangeven welk woningtype hun voorkeur heeft. Uit een vergelijking tussen de cijfers van 2010 en 2012 zie je een duidelijke verschuiving in de richting van appartementen, zowel zonder als met lift. Dit sluit naadloos aan bij de conclusie van SallandWonen dat de huursector momenteel wordt gedomineerd door eenpersoonshuishoudens.

Uit de rapportage blijkt dat nieuwkomers op de huurwoningmarkt moeilijk aan een woning kunnen komen. Dat geldt ook voor starters die zich pas vanaf 18 jaar kunnen inschrijven. Dat wordt meegenomen in de evaluatie van de toewijzing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.