raaltenaar op foto internationale fotowedstrijd

Een foto met daarop Gerard Roerink uit Raalte vormt de openingsfoto van een internationale fotowedstrijd. De wedstrijd is uitgeschreven door het Kibbutz Volunteer Program Center in Israël. Zestien foto’s zijn toegelaten tot de competitie, waarvan twee inzendingen van Richard Woolderink ook uit Raalte.

Hij zat begin 1976 samen met Gerard Roerink en de Raaltese Diet Tielbeek in kibboets Nirim in de Negev. De openingsfoto is gemaakt tijdens de viering van Purim in Nirim. Vergelijkbaar met ons carnaval. De opzet van de fotowedstrijd is om te laten zien hoe volunteers ofwel vrijwilligers die voor een aantal weken of maanden (sommigen zijn gebleven, of keerden later terug om er te blijven) in een kibboets gewerkt hebben, op die tijd terugkijken. Behalve Gerard Roerink (linksonder in de foto) staan ook de Nederlanders Cook Haring en Frank Neijts (schrijfwijze op de gok) op de foto.

De tweede foto van Richard Woolderink die meedoet in deze wedstrijd laat een barbecue zien van vrijwilligers en kibboetsbewoners in En Haslosha. De kibboets die naast Nirim ligt. Vooral de improvisatie is opvallend. Een oude beddenspiraal die gebruikt werd om op te barbecuen. Niet helmaal op de foto te zien is de tractor, die op de plek voor het benodigde licht moest zorgen.

De foto die op Facebook de meeste ‘vind ik leuk’s’ krijgt, is winnaar van de wedstrijd. De prijs bestaat uit gratis deelname aan een grote reünie van oud vrijwilligers in Israël. Een bezoek aan de voormalige kibboetsiem van de winnende fotograaf is daar onderdeel van.

Sinds 1960 hebben meer dan 350.000 jongeren uit meer dan 35 landen als vrijwilliger in een kibboets in Israël gewerkt. Het Kibbutz Volunteer Program Center in Israël verzorgt wereldwijd de voorlichting over het werken in een kibboets als vrijwilliger.

In totaal zestien foto’s zijn toegelaten tot de wedstrijd. Richard Woolderink hoopt op veel stemmen op een van zijn twee foto’s. “Mocht ik winnen, dan is het eerste wat ik doe bloemen leggen bij het monument voor de vrijwilliger uit Ecuador, die in mijn toenmalige kibboets En Haslosha, door een sluipschutter vanuit Gaza is neergeschoten.”

http://staging2.facebook.com/kibbutzvol

Meer foto's