partijen starten zoektocht naar raadsleden

De provinciale CDA startte vorige week de wervingsactie NieuweRaadsleden.nl. ‘Ja ik wil in de gemeenteraad! Klagen over politiek lucht op, actief meedoen lost op!’ zo valt te lezen op spandoeken die in alle gemeentes in de provincie zullen verschijnen. “Het probleem is niet dat er te weinig goede raadsleden zijn of dat we geen nieuwe kandidaten kunnen vinden,” zegt Roland Cornelissen, secretaris van het CDA Overijssel. “Maar het is wel belangrijk dat we continu op zoek blijven naar nieuw talent, zeker ook buiten ons eigen netwerk. De wervingsactie loopt deels via Twitter en Facebook en we hopen op die manier onze boodschap ook te verspreiden bij mensen die we normaal niet zo makkelijk bereiken.

De VVD probeert op een andere manier aan nieuwe gemeenteraadsleden te komen. Ze zijn zelf een cursus gemeentepolitiek gestart. De cursus is een initiatief van de fractievoorzitter van de VVD in de Raalter gemeenteraad. “Als VVD zijn we altijd op zoek naar nieuwe en goede kandidaten voor zowel gemeenteraad, Provinciale Staten als Tweede Kamer. Het viel mij op dat veel mensen, als ze gepolst worden over deelname aan de politiek, niet afwerend reageren, maar vooral laten blijken dat ze geen goed zicht hebben op wat het inhoudt. Bovendien zijn veel inwoners niet zo erg pro-politiek en dat maakt dat men niet zo snel een stap in die richting zet, ook al is de interesse er wel,” aldus Ben Nijboer. “Aangezien er geen pasklaar programma voor deze groep potentiële belangstellenden was, hebben we zelf iets in elkaar gezet. Geen grote abstracte verhalen over ‘liberalisme’ of ‘treasury-statuten’, maar gewoon over zaken die lokaal spelen, zoals over het wel of niet verhogen van de OZB, over hoeveel tijd het kost/vraagt om raadslid te zijn, waarom een raadsvergadering iets totaal anders is dan een vergadering op je werk, over de N35. Dat soort dingen.”

Betrokkenheid bij de eigen leefomgeving is volgens CDA’er Cornelissen een eerste voorwaarde om het raadslidmaatschap goed te kunnen invullen. “Daarnaast is het belangrijk om een goed luisterend oor te hebben en open te staan voor wat er in de samenleving gebeurt. Je bent immers volksvertegenwoordiger. Verder is het handig wanneer je goed uit je woorden kunt komen en het partijstandpunt goed kunt uitdragen. Ten slotte is het tijdrovende bezigheid, dus je moet er wel voldoende tijd voor vrij willen en kunnen maken.” Valkuilen kent hij eveneens: “Als beginnend raadslid moet je niet alle stukken tot in detail willen lezen, want dan verzuip je erin.”

Nijboer: “Belangrijk is het om met beide benen in de lokale samenleving te staan, een brede visie te hebben en niet met alle winden mee te waaien. Je moet ook open staan voor argumenten en goed benaderbaar zijn. Verder is het belangrijk een zeker gevoel te hebben voor politieke processen. Soms kun je (en moet je) achter schermen meer bereiken, dan door met een kraam op de markt te gaan staan. Een andere keer bereik je meer door de publiciteit te zoeken. Het is een kwaliteit als je daar een goede balans in kunt vinden.”

De VVD’er vervolgt: “Voor de rest is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Als fractie moet je elkaar goed ‘verstaan’ en moet er ruimte te zijn om argumenten uit wisselen. Overigens gaat dat bij ons soepel. We vergaderen als fractie één keer per maand en voor de rest vinden we elkaar als dat nodig is. Binnen de VVD is een belangrijke aanvullende kwaliteit: je moet kunnen netwerken. Zie bijvoorbeeld de actualiteit rond bezuinigingen op infrastructuur (bedongen door de landelijke PvdA) en de effecten op de N35-discussie. Je kunt dan ‘moord en brand schreeuwen’, maar je kunt ook contact opnemen met de gedeputeerde en de betrokken Kamerleden om a) te horen wat er precies speelt en b) om af te stemmen hoe we de N35 op de agenda houden. Onze ervaring is dat je met dat laatste vaak meer bereikt.”

Wat Nijboer de deelnemers van de cursus gemeentepolitiek bij wil brengen? “Dat politiek, en vooral gemeentepolitiek, waardevol is. Dat het leuk is. En dat het ook verantwoordelijkheid vraagt. Je kunt echt dingen bereiken. Vaak niet van vandaag-op-morgen, en soms is het een kwestie van jaren. Maar als je je huiswerk goed doet, dan kun je best veel bereiken. Tijdens de cursus wordt er ook iets gezegd over het krachtenspel binnen de raad. Maar het gaat ook om het spel tussen collegepartijen en de partijen in de oppositie. Daar hebben veel mensen vaak geen benul van. Veel mensen denken (en dat blijkt ook tijdens verjaardagen of tijdens bijeenkomsten): ‘de gemeenteraad’ wil graag bezuinigen op –ik noem een actueel thema- de sport. Maar in de praktijk blijkt dat het een keuze is van CDA en Gemeentebelangen (de collegepartijen), terwijl de oppositie zich daar juist tegen verzet.

Tijdens de bijeenkomsten staan we er bij stil, hoe dan zo’n proces in zijn werk gaat.”

De VVD heeft al flink wat nieuwe kandidaten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen klaarstaan. Moeite met goede raadsleden vinden hebben de liberalen niet: “Nee. Dat is niet moeilijk. Wij beschikken gelukkig over brede steunfractie die volop meedenkt en ruim voldoende capaciteiten heeft om in de raad te kunnen. Het komend jaar zal blijken wie er allemaal beschikbaar wil zijn voor een plaats op onze lijst. De vraag is bij ons vooral vaak de vraag of het te combineren is met andere werk- en/of privéverplichtingen,” besluit de fractievoorzitter van de VVD.

[B]Verder uitgerold[/B]

De cursus gemeentepolitiek van de VVD trekt niet alleen in deze regio aandacht. Vorig jaar won de Raalter VVD-afdeling een landelijke prijs met dit initiatief. De cursus wordt binnenkort uitgerold in het Vechtdal, ook vanuit Gelderland is interesse. Nijboer is gepast bescheiden over de complimenten en de interesse: “Het enige bijzondere is volgens mij dat dit er nog niet was… Er zijn al wel cursussen of bijeenkomsten voor mensen die al lid zijn van de VVD. We wilden daar een stap vóór gaan zitten. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot de VVD, maar zien ook dat ze het niet op alle punten met de VVD eens zijn. En dat is niet vreemd. Zelf ben ik het ook niet altijd eens met de landelijke lijn. Denk aan dat gedoe met die zorgpremie, waar gelukkig een streep doorgegaan is. Of het feit dat gemeenten zouden moeten samengaan tot een minimumomvang van honderdduizend inwoners. Slecht plan, volgens mij. Ik ben het daar volstrekt niet mee eens en zal daar ook dwars voor gaan liggen. Door de cursus óók open te stellen voor mensen die geen lid zijn van een politieke partij, bied je deze mensen de gelegenheid om hun keuzes aan te scherpen. Vorig seizoen was de helft van de groep wel lid en de andere helft niet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.