ook het buitengebied wil supersnel internet

Daarbij wordt ook naar kostenplaatjes gekeken. Glasvezel is snel, maar hartstikke duur. Daarom passeren ook andere technieken zoals 4G en Hispeed WiFi de revue. De provincie Overijssel heeft een bedrag van 60 miljoen euro gereserveerd om de aanleg van glasvezel in het buitengebied te bevorderen. “Ik zeg hierbij specifiek glasvezel en niet breedband internet of 4G omdat dit hard is vastgelegd in de uitgangspunten van het investeringsplan van de provincie,” stelt Menno Vermeulen Fransen, voorzitter van SallandBreed.

Hoe staat het ervoor met SallandBreed? “We zijn heel druk bezig, maar hebben helaas ook nog geen concreet zicht op wanneer het gaat komen,” stelt Vermeulen Fransen. “Betekent dat er geen hoop is? Nee, zeker niet. Het kost alleen veel tijd alvorens de eerste schop de grond in gaat. Zoals gezegd is de provincie aan het kijken hoe ze de aanleg van glasvezel in het buitengebied kan bevorderen. Naar verluidt zal de provincie op zoek gaan een locatie waar een pilot kan draaien. Wij willen uiteraard een of meerdere proefprojecten naar ons toe halen. Wij zijn daarvoor druk in de weer geweest om onszelf in de spotlights te krijgen bij de provincie. Dat is in naam goed gelukt. Maar dat verzekert ons niet van een plek op de eerst rang.”

“Wij denken dat wij een grote kans maken wanneer wij bij de provincie kunnen aangeven dat wij met één druk op de knop een heel leger aan contactpersonen en ambassadeurs klaar hebben klaarstaan die het laatste stukje (op persoonlijk niveau van alle bewoners van Salland) kunnen enthousiasmeren. Daarmee doen ze tevens de oproep om zich in te schrijven voor het proefproject, Hiermee hopen we heel snel aan de minimaal 60% van de mensen zover krijgen om zich op te geven,” vertelt de voorzitter van de Werkgroep. “Deze ambassadeurs moet je zien als sleutelpersonen binnen een organisatie waar meerdere mensen bij aangesloten zijn.

Voordelen van snel internet in het buitengebied ziet Vermeulen Fransen bijvoorbeeld voor zorginstellingen die mensen in het buitengebied hebben wonen die ze digitaal kunnen begeleiden en volgen, kerken die hun zieken middels video en geluid mee kunnen laten genieten van de dienst, scholen die nu vaak nog problemen hebben om tijdens de lessen video’s vanaf het internet te kunnen draaien, of nog mooier, wanneer leerlingen langdurig ziek zijn toch de lessen kunnen volgen en daarmee de aansluiting met hun school en klas houden.

De directeur van Stimuland, een organisatie die als doel heeft om het platteland van Overijssel te behouden als een aangenaam gebied om te wonen, te werken en te leven, stelt over het internet het volgende: “Voldoende snel internet is voor het platteland van groot belang, het behoort als het ware tot de basisinfrastructuur.” Als het aan wethouder Van Loevezijn ligt, kan ook het buitengebied aangesloten worden op glasvezel. Aan zijn zijde heeft hij een ervaringsdeskundige. Wethouder Gosse Hiemsta heeft in het verleden ervoor gezorgd dat heel Deventer, dus ook buitengebied, van snel internet gebruik kan maken. Kan hij dat kunstje ook in Raalte flikken?

“Ja, wethouder Hiemstra, maar in Raalte ook portefeuillehouder Jacques van Loevezijn zien zeker, in samenwerking met gebruikers en provincie, concrete mogelijkheden om het buitengebied van glasvezel te voorzien,” luidt het antwoord van de gemeente Raalte. Er volgt echter ook een ‘maar’. De overheid mag zelf geen glasvezel in het buitengebied aanleggen, wel mag ze subsidiëren. Snel internet valt onder de telecomwet en daarvoor geldt marktwerking. Als het project niet van de grond komt, mogen overheden financiële ondersteuning bieden. Dit was voor de provincie Overijssel aanleiding om hier veel geld voor uit te trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.