olykampen verpaupert renovatie blijft uit

Bewoners van de wijk Olykampen in Raalte zijn het helemaal beu. SallandWonen stelde afgelopen week opnieuw de renovatie van 92 huizen uit. De maat is vol bij de bewoners. “Het kan gewoon niet meer,” vertelt een bewoonster van de Iepensingel. “Mijn kinderen lopen in huis met een jas of badjas aan. Het is echt te koud, dit is niet te doen. Ik heb een energierekening van 350 euro per maand. Al jaren betaal ik me blauw.”

In het huis zit overal nog enkelglas, schimmelplekken in het plafond, kozijnhout is rot. “Ik weet van families verderop in de straat waar de baby in een kamer met schimmel in het plafond slaapt.”

Een paar huizen verder wonen Harry en Karin Eenschoten, Harry is woest over het besluit van de woningcorporatie. “We wonen hier nu al 33 jaar. Er is nog nooit een lat vervangen. De renovatie is ons in 2000 al beloofd. Als er in de winter oostenwind staat, moeten we dekens onder de verwarming leggen, anders tochten we weg. Alles is verrot. Als je een schroevendraaier pakt, prik je dwars door het kozijn heen,” vertelt hij.

Afgelopen augustus heeft er een gesprek tussen de directeur van SallandWonen en bewoners van de wijk plaatsgevonden. “Penninks heeft toen allerlei beloftes gedaan. Er is niks van terecht gekomen,” stelt Eenschoten.

Enkele jaren geleden werd de familie een prachtig huis beloofd. “We zouden dubbelglas, tuindeuren en als we wilden een uitbouw krijgen. Dat laatste hoefden we niet, die ruimte hadden we niet nodig. Wel zou de isolatie er voor zorgen dat ons huis van energielabel E naar B ging.” Het huis is echter nog steeds niet voorzien van dubbelglas. “Je voelt dat de verwarming wegvliegt. We hebben continu beslagen ramen,” vertelt Karin Eenschoten.

Harry Eenschoten legt zich niet bij het besluit van SallandWonen neer. “We gaan verder. Ik voel me in de maling genomen, maar ik ben niet bang voor ze. Verderop in de straat zijn ze er al ziek van. Hoe ver moet het nou nog gaan?” Karin vult haar echtgenoot aan: “Het behang bladdert van de muur, als ik de ramen lap valt de stopverf naar beneden en we hebben erg veel last van vocht. Ik baal als een stekker.”

Eenschoten heeft het gevoel dat de wijk waarin hij woont geen prioriteit heeft. “Raalte Noord heeft de prioriteit. Daar valt geld te verdienen. Maar ons is een renovatie beloofd, afspraak is afspraak.”

De bewoonster van de Iepensingel die we eerder spraken, stelt zelfs dat haar zoon ziek is door de toestand waarin haar woning verkeert. “De longarts zegt dat het door de schimmel komt. We hebben hier wel eens het vocht gemeten; het was binnen nog vochtiger dan buiten. Toen Ed Penninks zelf met een longontsteking in het ziekenhuis lag, wilde ik hem haast opzoeken om te vragen hoe hij zich nu voelde.” Uiteindelijk hebben de bewoners zelf maar isolatiemateriaal aangeschaft. “We zijn uiteindelijk zelf maar aan de slag gegaan. We hebben het dak geïsoleerd, hij slaapt nu op zolder. Hij is nu een stuk minder ziek, maar we hebben alles zelf betaald.” De bewoonster pikt het uitstel van de renovatie niet: “Als het nog een winter zo door moet, bestel ik zelf materialen en regel ik het zelf wel.”

SallandWonen liet de bewoners van de wijk Olykampen per brief weten dat de renovatie uitgesteld wordt tot 2014. Eenschoten heeft er weinig vertrouwen in dat er dan wel wat gebeurt. “Wij verwachten, staat in de brief van SallandWonen. Niks zwart op wit dus, want nergens staat beloven. Er komt vast wel weer iets tussen.”

SallandWonen: ‘Echt in 2014’

Jan van ’t Land van Sallandwonen belooft dat er in 2014 echt wat gaat gebeuren. Volgens Van ’t Land moest de renovatie uitgesteld worden door het woonakkoord dat minister Blok recentelijk presenteerde, anders was de renovatie dit jaar al doorgegaan. “Als er niet opeens iets verandert in de wetgeving of in de kabinetsplannen, gaan we in april 2014 echt aan de slag. We begrijpen de woede.” Hij erkent ook dat er toezeggingen door de corporatie zijn gedaan die nu niet nagekomen worden. “Voordat alles speelde met de regering was er niks aan de hand.” Van ’t Land stelt zelfs dat als SallandWonen nog wel een lening af had kunnen sluiten, de renovatie gewoon door was gegaan.

Meer foto's