Home / archiefcentraal / nieuwbouw isala klinieken is klaar

nieuwbouw isala klinieken is klaar

Het nieuwe ziekenhuis van Isala klinieken in Zwolle is klaar. Zichtbaar trots heeft bestuursvoorzitter Marjanne Sint van de Isala klinieken in Zwolle vrijdag op symbolische wijze de sleutel in ontvangst genomen van het nieuwe ziekenhuis uit handen van Henk Bol, directeur Bam Utiliteitsbouw. Het resultaat mag er zijn; een toonaangevend, kleurrijk gebouw met een bijzondere vormgeving en geoutilleerd met voorzieningen voor kwalitatief hoogwaardige medische zorg. “En dat alles binnen afgesproken tijd en budget door een constructieve samenwerking met partners als architecten, bouwconsortium, de gemeente Zwolle en het bankenconsortium”, aldus Sint.

De bouw is binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Tijdens het bouwproces noodzakelijke veranderingen zijn ingepast zonder het budget te overschrijden. Bovendien is de bouw gerealiseerd naast een werkend ziekenhuis (locatie Sophia) achter het bouwterrein zonder overlast voor patiënt en bezoeker. Henk Bol: “Ook het bouwconsortium kijkt terug op een prettige samenwerking die heeft geleid tot een turnkey ziekenhuis. Van onze leidinggevende rol binnen het bouwconsortium hebben we veel geleerd, wat we weer kunnen gebruiken voor nieuwe projecten.”

Voor eigen rekening en risico

Nadat eind jaren negentig de Zwolse bevolking een duidelijke voorkeursstem had uitgebracht voor het ontwerp van Alberts & Van Huut werd het bouwproces verder uitgerold. Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo werd in 2007 besloten op maaiveld te gaan parkeren en de vrijgekomen parkeerruimte te gebruiken voor zorgfuncties. Ingrepen die een behoorlijke besparing opleverden, maar met behoud van goede patiëntenzorg. Verantwoorde beslissingen omdat in 2008 duidelijk werd met de wijziging van het kapitaallastenstelsel dat ziekenhuizen voortaan voor eigen rekening en risico moesten gaan bouwen. En dus ook Isala.

Partners

In een overspannen bouwmarkt is het Isala vervolgens gelukt een geschikte bouwpartner te vinden. Op een ongebruikelijke manier werd deze partner geworven via een bijzondere, niet-Europese aanbesteding. Dit heeft geleid tot de keuze voor het bouwconsortium Designed2Build (D2B), bestaande uit BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek regio Oost, Unica Installatiegroep, Croon Elektrotechniek en Kropman Installatietechniek. Het vinden van de juiste financieringspartners was een minder eenvoudige klus, omdat er in september 2008 in de hele westerse wereld een bankencrisis ontstond waardoor de kredietverstrekking vrijwel tot stilstand kwam. Maar met behulp van een uitgewerkte business case, waar zowel artsen als de organisatie zich aan committeerden, is het gelukt om de benodigde financiering rond te krijgen bij het bankenconsortium Rabobank, BNG en Fortis Nederland (nu ABN/AMRO).

Verhuizing

Het jaar 2013 staat verder in het teken van de inhuizing, het proefdraaien, de verhuizing en de officiële opening van het nieuwe ziekenhuis. De verhuizing vindt plaats in het weekend van 3 augustus. De officiële opening staat in het najaar op de agenda. In 2013 start ook de sloop van locatie Sophia. Op deze plek komen parkeerplaatsen en extra voorzieningen voor enkele poliklinieken en de dagbehandeling. Tot die tijd (eind 2014) blijven deze afdelingen en de dagbehandeling gevestigd op locatie Weezenlanden. Eind 2014 wordt locatie Weezenlanden verkocht.

Lees ook

Spaaractie voor Sallandse vlag

RAALTE – Tien supermarkten in Salland bieden een spaaractie aan, waarbij de klanten stempels kunnen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.