mare wil krimp leerlingaantal opvangen

Het bestuur van onderwijsstichting de Mare werkt aan een oplossing om de (financiële) gevolgen van krimp het hoofd te bieden. Om kwaliteit te kunnen blijven leveren gaan de scholen van de Mare intensiever samenwerken.

Met ingang van augustus 2013 wordt gestart met de vorming van onderwijsteams.

In 2016 zal dit proces zijn afgerond. Alle scholen van Stichting de Mare gaan veel intensiever dan tot nog toe samenwerken in onderwijsteams die onder leiding staan van een directeur. Elk onderwijsteam werkt vanuit een eigen schoolconcept en heeft een minimale omvang van 145 leerlingen. Waar mogelijk wordt een combinatie gezocht met kinderopvang. Bovendien wordt bespaard op directie- formatie.

De komende jaren verwacht Stichting de Mare een forse krimp. In 2012 had de Stichting 1236 leerlingen, verdeeld over 11 scholen in 2 gemeenten: Raalte en Olst-Wijhe. De verwachting is dat dit aantal in 2016 afneemt tot 1076 leerlingen. Naast financiële gevolgen, heeft de krimp ook consequenties voor leerlingen en leerkrachten. Immers, kleine scholen bieden kinderen minder leeftijdgenootjes.

Teams op kleine scholen hebben weinig mogelijkheden voor professionele uitwisseling, taakverdeling en specialisatie. Het werken in onderwijsteams biedt die mogelijkheden wel. De kern van een onderwijsteam is dat zo’n team twee of meerdere scholen ‘ bemenst’, scholen die eenzelfde visie hebben, dezelfde methoden gebruiken, gezamenlijk beschikken over vakleerkrachten etcetera. Overigens kiest Stichting de Mare er nadrukkelijk voor om de vormgeving van de verschillende onderwijsteams in nauwe samenspraak met de medezeggenschapsraden, ouders en schoolteams te doen plaatsvinden.

Stichting De Mare heeft de laatste jaren fors ingezet op een kwaliteitsimpuls van de scholen: alle scholen zijn op dit moment ‘groen’, dat wil zeggen dat ze voldoen aan de Inspectienorm. Een school heeft zelfs het predicaat excellent. Op alle scholen wordt hard gewerkt om de ambitie “Hoge leeropbrengsten en het creëren van een uitdagende leeromgeving” te realiseren. Ook in de toekomst wil Stichting de Mare kwalitatief goed onderwijs bieden; het realiseren van onderwijsteams biedt hiertoe een goede mogelijkheid.

De komende maanden legt het bestuur dit voorgenomen beleid aan alle betrokkenen voor ter advisering, waarna in augustus de definitieve besluitvorming plaatsvindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.