mantelzorg en bedrijfsleven prima samen

Maarliefst één op de acht werknemers is mantelzorger. Daarvan zijn de meeste werkgevers zich niet bewust. Maar ook werknemers zelf zien dat lang niet altijd. Wethouder Gosse Hiemstra: “Zorgen voor je zieke ouder, je kind of je partner is voor velen de normaalste zaak van de wereld. Toch is het soms knap lastig om die zorg en alle rompslomp er omheen te combineren met je werk. Dat kan tot onwenselijke situaties leiden. Zoals stress, uitval en verzuim of onbegrip onder collega’s. De gemeente Raalte wil werkgevers helpen om dit te voorkomen. Allereerst omdat met goed beleid en vroegtijdige signalering een hoop problemen kunnen worden voorkomen. Maar ook omdat we, door alle veranderingen op het gebied van zorg en welzijn in de komende jaren, als maatschappij steeds meer een beroep zullen doen op mantelzorgers. We streven ernaar om komend jaar minstens twee Raalter bedrijven te ondersteunen bij het maken van goed beleid rondom dit thema.”

De Kring Raalter Werkgevers (KRW) omarmde het initiatief en zette het op de agenda van haar ledenvergadering in november 2012. “Zoiets doe je toch gewoon?”, hoorde voorzitter Willy Haarman vanuit de zaal. Haarman: “Natuurlijk, het is vaak ook een kwestie van geven en nemen en meestal kom je daar prima uit samen. Maar waar trek je de grens en wat spreek je af als meerdere medewerkers hiermee te maken krijgen? Als je de één vrije uren geeft, moet je de ander het ook geven. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Ik was ontzettend blij dat Kristel er die avond ook was en enthousiast haar hand opstak om mee te doen aan de actie. Dat hebben we nodig; iemand die het voortouw neemt, ermee aan de slag gaat en door ervaringen te delen anderen kan inspireren.”

“Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, dat klinkt misschien soft maar ik zie dat anders”, zegt Kristel Leerkes – Boerhof van Boerhof Projectinrichters. “In een familiebedrijf als het onze hebben we weet van wat er in de privésituatie van medewerkers speelt. Dat sociale karakter en het tegenwoordige zo gehypte maatschappelijk verantwoord ondernemen zit ons in de genen. Toch is het maken van goede afspraken helemaal niet verkeerd. Als werkgever ben ik ook op zoek naar tools om medewerkers te ondersteunen in hun taak als mantelzorger. Uiteindelijk krijg je daar een hoop voor terug. Loyaliteit en onderling begrip op de werkvloer bijvoorbeeld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.