luister naar mensen die er iets van vinden

Opinie – “Maar toen de SNS al dat onroerend goed kocht, hoorden we niemand die dat een slecht plan vond. Waarom nu dan zo’n hetze tegen de directeur met zijn miljoenenbonussen?” Dat argument werd gebruikt op de landelijke radio, met name ook omdat Jelle Brandt Corstius de directeur vriendelijk verzocht zijn bonus terug te geven. Met de kennis van toen has hij niks fout gedaan, met de kennis van nu wel.

Klopt dat wel, zo’n argument: ‘toen zei niemand wat’? Heeft er niemand iets gezegd? Of heeft niermand het gehoord!

Vooraf zeggen dat het niet goed gaat, is een ondankbare taak. Je wordt als een zeurpiet neergezet, een tegenstander van de vooruitgang, je bent eigenlijk een Don Quichot die vecht tegen molens.

Neem de voormalig provinciaal SP-voorman Willy Lourenssen, die liep als voorzitter van huurdersvereniging Salland keer op keer te hoop tegen commerciële activiteiten van woningcorporatie SallandWonen. Willy werd een beetje uitgelachen. Inmiddels liggen alle investeringsplannen van de corporatie stil, vooral omdat andere stichtingen in het land roekeloos verlies leden door te commercieel te handelen. Alle corporaties samen moeten die schulden bijpassen.

Neem de wietpas die minister Opstelten wilde invoeren. Dat kon niet anders dan leiden tot meer criminaliteit en het verplaatsen van handel in Zwolle en Deventer terug in de straten van Dalfsen, Ommen, Raalte, Olst-Wijhe. Opstelten negeerde dat als een onaantastbare. Bijna geruisloos is het plan de prullenbak ingegaan. Nu nog wordt je uitgelachen als je voorstelt drugs uit de illegaliteit te trekken en zijn de gemeenten in onze regio doodsbang voor coffeeshops, maar niet voor cafés. Nu nog wel. Over vijftien jaar zeggen ze: “maar niemand zei toen iets”. Landen om ons heen zijn inmiddels liberaler met drugs dan wij.

De problemen tegen 130 rijden waren vooraf bekend. Maar voor een zeteltje extra in de Tweede Kamer had minister Schultz er wel een paar verkeersdoden voor over. ‘Maar toen we het invoerden was iedereen blij.’

Of neem de rechtse wens beslag te leggen op geld van verdachten, zodat ze na veroordeling in elk geval boetes en schades terug kunnen betalen. Dat is van een verdachte dader maken. Precies dat argument gebruikt de VVD nu in de zaak Van Reij die verdacht wordt van fraude, maar gewoon nog wel VVD-partijadviseur is. Je moet van een verdachte geen dader maken, zeggen ze, foei toch. ‘Maar we willen toch een hardere aanpak?’

Neem de positie van een burgemeester. In Raalte houden burgemeester en wethouders op dit moment de komst van een biologische kippenboerderij tegen. Dat kunnen ze zo zonder tussenkomst van de raad bepalen. De stem van de burgemeester is in Raalte een kwart van het aantal stemmen. De helft van het aantal stellen (de twee CDA-wethouders), zijn buiten verkiezingen om zo maar ergens vandaan geplukt. Zij kunnen met z’n vieren dus zo maar bepalen of die biologische boerderij er komt. Maar als je de burgemeester om een politieke mening vraagt, bedrijft hij geen politiek. Achter de schermen wordt in geheim dan ook gewerkt aan een zwartboek tegen de man. ‘Had er wat van gezegd toen het aan de hand was’, zal straks wel een argument zijn.

In Dalfsen hebben ze net nog een heel dure en nooit voor zijn functie gebruikte schuilkelder onder het oude gemeentehuis gesloopt tegen atoomaanvallen. Wat heeft dat destijds gekost? Hoe hard was het nodig? ‘Ja, maar toen had niemand er klachten over!’

Met een app van de NS kunnen we straks op onze telefoon vanaf het perron zien waar het druk is in de trein. ’t Is een proef van drie miljoen. Is het niet goedkoper even door de gangen te wandelen op zoek naar een zitplaats. O ja, de NS werkt toch met andermans geld.

Dieptepunt vinden we een folder van de gemeente Raalte over ‘de kracht van Raalte’. Heb je hulp nodig (ben je ‘hulpbehoevend’), dan moet je eerst kijken of familie of buren je voort kunnen helpen voordat je gemeenschapsgeld gebruikt. (Wie dat destijds riep werd voor gek verklaard, de maatschappij individualiseert, dus buren en familie moest je niet lastig vallen met je malheur). De kracht van Raalte, een leus die zelf hulpbehoevend is, schrijf je als ‘de kr8 van Raalte’. Taal, net als ff w88, voor 12-jarige kinderen die nog Hyves zitten. Maar die hebben geen WMO-hulp nodig. We hebben het in de doelgroep nagevraagd. Bijna niemand snapt dat kr8 kracht is. En dat die acht een nooit eindigende hulp van je omgeving moet symboliseren… je moet wel bijna dronken zijn geweest dat te bedenken.

We hebben de brochure terug proberen te vinden op de veel te dure (kost toch zo een ton), niet overzichtelijke en onvindbare informatie bevattende site van de gemeente Raalte (‘maar toen we die site maakten, zei niemand dat dat niet nodig was’). Daar hebben ze hem maar niet op gezet, want dan kan iedereen dat onbenullenwerk zien.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.