Home / archiefcentraal / leerlingen oostenwind bij ruimte voor de rivier

leerlingen oostenwind bij ruimte voor de rivier

Leerlingen uit unit 2 van basisschool Oostenwind uit Raalte bezochten donderdagmorgen de Natuurderij en Munnikenhank in Deventer. De leerlingen bekeken met eigen ogen hoe het waterschap zorgt voor meer Ruimte voor de Rivier, zodat het veilig en droog blijft in tijden van hoogwater.

Basisschool Oostenwind is dit schooljaar met de groepen 1 tot en met 5 gestart met een nieuw onderwijsconcept. Een onderwijsconcept waar voornamelijk vanuit ervaring en ontdekking toe gewerkt wordt naar het verwerven van inzichten. Door het werken met gastlessen en excursies maken de kinderen verbinding met de ‘echte’ wereld.

De leerlingen werken op het moment aan een project over het geologische verschijnsel ‘overstroming’. Om te zien wat er dicht bij huis gedaan wordt aan het beheersen van het overstromingsrisico, bezochten de leerlingen het project Ruimte voor de Rivier Deventer.

Eerder kregen zij al een gastles van medewerkers van het waterschap over overstromingen. Onder begeleiding twee medewerkers van het Waterschap Groot Salland en een medewerker van Combinatie IJsselfront bezochten de leerlingen een deel van het projectgebied. Bij de Natuurderij zagen zij dat er beton werd gestort voor de mestopslag.

Daarna liepen de leerlingen over de dam tot middenin de Munnikenhank. Een uniek plaatje, want over een paar maanden is het zand daar allemaal weg en is er alleen nog maar water. Doordat er nog een zanddam ligt, kon de zandzuiger (een machine dat zand opbaggert) van heel dichtbij bekeken worden. En natuurlijk kwamen er allerlei vragen zoals ‘Waar is de Zeekoe?’ (die is naar een ander werk in Gent (B)) en ‘Waarvoor zijn die groene en rode dingen bovenop de zuiger?’ (dat zijn kegels en ballen bedoeld voor de boten die langs de zuiger varen, aan de kant van de rode bal mogen ze niet varen).

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.