laat gemeente renovatie olykampen financieren

De PvdA en 1 Voor Alleen gaan het college van B&W van Raalte vragen om SallandWonen geld te lenen voor de renovatie van de wijk Olykampen. Op deze manier willen de partijen voorkomen dat bewoners van bijvoorbeeld de Iepensingel in Raalte nog een winter met hoge energielasten worden geconfronteerd.

Vorige week deelde de woningcorporatie bewoners van de wijk Olykampen mede dat de renovatie van 92 woningen dit jaar, niet door kon gaan. SallandWonen wijt dat aan het woonakkoord dat minister Blok onlangs presenteerde. Door het akkoord kan SallandWonen geen geld meer lenen voor de renovatie van de huizen.

“De PvdA vindt het besluit van Salland Wonen om de renovatie van Olykampen uit te stellen heel teleurstellend,” laat fractievoorzitter Arie van der Wilt ons weten. “Wij vinden het, en daar zal het bestuur van Salland Wonen het ongetwijfeld mee eens zijn, de kerntaak van een woningcorporatie dat er voor gezorgd wordt dat woningen van een goede kwaliteit zijn, en zich in een goede staat van onderhoud bevinden. Een goed geïsoleerde woning, aangepast aan de eisen van vandaag, betekent dat de huurder aanzienlijk minder geld kwijt zal zijn aan bijvoorbeelden energielasten. De woningen van Salland Wonen in de wijk Olykampen zijn hard aan renovatie toe, daarover zal iedereen het eens zijn.”

“De PvdA heeft begrip voor de keuze om in elk geval de geplande nieuwbouw te laten doorgaan, maar vindt dat we alles moeten doen wat we kunnen om ook de geplande renovatie te laten doorgaan.”

Ben Misha heeft minder begrip voor het besluit van SallandWonen: ““Al jaren wachten de bewoners van de Iepensingel op renovatie van hun woning. Er zijn al jaren afspraken en de renovatie wordt maar verschoven. Er is altijd wat. Dan weer de Vestia, daarna weer de regering. SallandWonen was afgelopen zomer druk bezig om mensen te wijzen op het feit dat ze hun tuin netjes moeten houden. Ondertussen moeten ze binnen hun jas aan houden om het niet koud te krijgen.”

Harry van Kampen van de SP vindt dat SallandWonen de woningen enkele jaren geleden al op had moeten knappen: “Voor 2008 had Salland wonen prima de boel kunnen opknappen met geld uit het garantiefonds.Nu is er 4 miljoen euro nodig om de 92 woningen op te knappen en dat is er niet. In eerste instantie voer je als woningbouwvereniging overleg met de woonbond, lijkt de goede weg. Nu komt er een uitstel van 1 jaar en naar wij hopen een goed plan waar een ieder zich in kan vinden. Als we het gemeentehuis in Heino terugkopen voor de dagwaarde die daalt met de dag dan kan men eerder beginnen wie weet.”

Jan Oostewechel van Vitaal Salland vindt dat de afspraken tussen gemeente en SallandWonen nog eens tegen het licht gehouden moeten worden: “De gemeente en SallandWonen hebben een wederzijdse prestatieovereenkomst, welke in 2012 is afgesloten tussen beide partijen. Wanneer Salland Wonen zich aan de overeenkomst houdt, ziet Vitaal Salland geen reden dat de gemeente hier aan moet tornen. Anders ligt het wanneer SW zich niet kan houden aan de overeenkomst, dan moet de wethouder eens op gesprek gaan om de reden aan te horen. Vanuit de zorgplicht zal SallandWonen denk ik alle werkzaamheden en onderhoud blijven uitvoeren die hierin belangrijk zijn. Goede communicatie met de bewoners en eventueel de huurdersvereniging is hierin wel van groot belang,” volgens Vitaal Salland

Ook coalitiepartij Gemeentebelangen kondigt vragen aan: “Wij zijn van mening dat een woningcorporatie geld had moeten reserveren voor renovatie en onderhoud. Het kan niet zo zijn dat de corporatie het argument van minder bestedingsruimte in de toekomst nu gaat gebruiken om geen renovatie en onderhoud te doen. Wij zullen het college vragen SallandWonen hier op aan te spreken,” aldus fractievoorzitter Schokker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.